Aerosolen

9 november 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Het kabinet loste vorige week tijdens weer een persconferentie – waarvan de inhoud allang van tevoren bekend was; zo gaat dat tegenwoordig in Den Haag – wat schoten voor de boeg en daar moesten we het voorlopig maar mee doen. Later meer. Niet veel later, want een volgend persmoment staat voor deze week op de agenda en hoewel de inhoud daarvan nog niet bekend is, betekent het waarschijnlijk geen goed nieuws.

Terug naar vorige week, twee dagen na voornoemde dinsdag, donderdag dus. Toen de Noord-Limburgse burgervaders en –moeders chocola moesten zien te maken van wat het kabinet had voorgeschreven. Het moet een lastige taak zijn geweest. Zeker voor de burgemeester van Horst aan de Maas, met die Rowwen Hèze-concerten in het vooruitzicht. Dat die door mochten gaan had iets met tijd te maken – wat voor het weekend wel nog mocht, mocht erna niet meer, of zoiets. Had ook iets met voorbereidingen te maken en de kosten ervoor.

Het vieren van de Elfde van de elfde ging vervolgens niet door. Opnieuw iets met voor en na een bepaalde datum. Voorbereidingskosten werden in eerste instantie buiten beschouwing gelaten. Maar uiteindelijk niet door de organisatie in Roermond. Als ik het goed gelezen heb meer dan een ton. Nou ja, het ene evenement is het andere niet, zo blijkt.

En daar zat het chagrijn, zeker bij de Elfde van de elfde-vierders. Ik begrijp dat wel, zeker als ik naar de Venlose situatie kijk. Controle aan de deur, een beperkt aantal mensen op de knusse Markt en met buitentaps en buitentoiletten hou je het volk in de buitenlucht en dat is, als er al mensen samenkomen, zo heb ik sinds het begin van deze crisis te horen gekregen toch het meest veilig. Of het minst gevaarlijk, zo u wilt. Heeft iets met aerosolen te maken. Die verdampen/vervliegen buiten sneller dan binnen. Had dus prima gekund op de Markt. Binnen de huidige richtlijnen, dat dan weer wel.

Maar op de Markt geen feest donderdag. Wat niet wil zeggen dat de Elfde van de elfde in Venlo helemaal niet doorgaat. In beperktere vorm wel. Binnen. Net wat de wijzen hadden willen voorkomen. Bovendien, In Maastricht gaat het feest, vooralsnog, wel door. In Keulen ook. Heeft u wel eens op 11 november in de trein naar en van Keulen gezeten? Ik niet, gelukkig, maar de verhalen die ik heb gehoord zijn voldoende om me elke lust op zo’n onderneming te ontnemen. Al kreeg ik ervoor betaald nog niet. ‘Lekker doeën beejein’ zullen we maar zeggen. En hoe gaat dat met mondkapjes en te nuttigen blikjes Warsteiner of Brand? Waarschijnlijk gaan heel wat Venlonaren hun vertier dus donderdag in Keulen zoeken. Zoals dat overigens jaarlijks het geval is.

En dan… Daarna? De intocht van de kindervriend. Kerstmarkten en andere feestdagenfestijnen. Oud op nieuw. En de vraag aller vragen; wat gebeurt er met vastelaovend? Iets zinnigs valt er niet over te zeggen, maar de boodschap van minister Hugo vanmorgen belooft niet veel goeds.

Later deze week komt het kabinet weer bijeen voor een gesprek met hun adviseurs waarna weer een persconferentie volgt. Het zal niet de laatste keer zijn. Zoals daarna de voorzitters van de Veiligheidsraden weer bij elkaar aanschuiven. De burgemeesters ook. Om knopen door te hakken. Wat we daarvan gaan vinden weet ik nog niet. Een ding weet ik wel. Ik ben blij dat ik geen minister ben. Geen pandemie-of anderzijds deskundige. Geen burgemeester. En al helemaal geen organisator van vastelaoves- of andere festiviteiten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad