Afvoerputjes

10 augustus 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Gewaardeerd collega-scribent Sef Derkx schreef in zijn wekelijkse column voor Omroep Venlo ‘Aevel’ afgelopen zaterdag over ‘het afvoerputje van Venlo’. Dat is de benaming die twee bewoners van de Tegelseweg geven aan hun woonomgeving. Ooit waren de Tegelseweg en in het verlengde ervan de Roermondsestraat een statige entree naar de binnenstad, schreef Derkx, maar daar is niet zo veel meer van over. Een van de belangrijkste oorzaken: het verroepzakken van de fraaie herenhuizen die daar liggen. Die worden onderverdeeld in kamertjes van het formaat groot uitgevallen muurkast om er maar zo veel mogelijk mensen met een laag budget in te huisvesten. Komt de pandeigenaar nog een beetje uit de verbouwingskosten, toch?

Nu komt dit probleem in Venlo niet alleen aan de Tegelseweg voor – wellicht is het daar wel heel ernstig – maar ook op andere plekken in de stad. Zo kent de eveneens heel statige Kaldenkerkerweg ook zijn lelijke puisten. En wat te denken van de Straelseweg, waar ook het een en ander aan panden is opgeknipt om er minuscule woningen van te maken – met een eufemisme noemen ze dat studio’s.

Met als gevolg allerlei vormen van overlast – iets wat ook in andere steden speelt, maar laten we ons even tot Venlo beperken. Overlast van een uiteenlopende doelgroep, maar vaak worden laagopgeleide arbeidsmigranten als een van de eersten genoemd. Nu wil ik niet alle arbeidsmigranten over een kam scheren, maar waar rook is, is meestal vuur.

Met die laagopgeleide en (waarschijnlijk) ook laagbetaalde arbeidsmigrant is iets vreemds aan de hand. Blijkbaar creëren we hier werk voor personeel dat er niet is. Dus moeten we het van verder weg halen. Omdat die, vaak tijdelijke, import-werknemers niet zo veel te makken hebben, wonen ze in eerder genoemde ‘studio’s’. Het aantrekken van arbeidskrachten van verder weg, leidt dus tot het molesteren van mooie panden, tot een soort legbatterij voor mensen. Moet toch niemand willen, arbeidsmigrant noch pandeigenaar noch werkgever.

Nu begrijp ik best dat er bedrijvigheid nodig is om de economie te stimuleren. Maar waarom dan geen bedrijvigheid creëren voor middelbaar en hoger opgeleiden. Die zullen evenmin in voldoende mate te vinden zijn, dus dan moeten we opnieuw over de grens kijken, met andere woorden: we gaan op zoek naar de wat beter opgeleide arbeidsmigrant. Want op zich hebben we natuurlijk niks tegen de arbeidsmigrant.

Mensen met een middelbare of hogere opleiding, waar ook vandaan, krijgen over het algemeen navenant betaald. Die hebben dus (wat) meer te spenderen. Die willen dus niet in één kamertje in een opgeknipt herenhuis wonen, maar in alle kamers van een herenhuis. Een herenhuis waar ze dan ongetwijfeld meer zorg aan besteden dan wanneer ze in een van die onooglijke kamertjes zouden wonen. En dat geldt niet alleen voor het herenhuis zelf, maar eveneens voor de omgeving, lijkt me. Dus veel minder overlast in welke vorm dan ook. Waarmee we zo maar van onze afvoerputjes afraken en Venlo weer de entreewegen krijgt zoals ze ooit waren bedoeld: statig en sfeervol, zonder vlaggen met een hulpkreet.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad