We gaan richting het einde van het jaar, de tijd van rijkelijk gevulde tafels en allerlei warme wensen. Die vaak gepaard gaan met een goed glas van het een of ander. Een mooi moment, lijkt me, om jullie door middel van deze column eens mee te nemen in de dynamische wereld van de wijn; veranderlijk en vol in beweging.
Tekst: Gijs Lina (Vinoteca Lina) | Beeld: Leon Vrijdag
Eén van de pijlers van onze onderneming is dat we inkopen op basis van kwaliteit. Er is echter, helaas, te veel ‘oneerlijk’ gemaakte wijn in omloop. Om dit tegen te gaan zijn en worden er in verschillende gebieden ter wereld strengere regels in het leven geroepen om deze kwaliteit te waarborgen.
Zo ook in Spanje, in het cava-gebied. Voor degenen die niet weten wat cava is, dat is een Spaanse mousserende wijn, een wijn met een belletje, bubbel, schuimwijn, u weet wel. Vaak gedronken bij feestelijke gelegenheden en voor veel mensen de drank bij uitstek om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe te verwelkomen.
Terug naar de kwaliteit. In 1975 werd Dénominacion d’Origen Cava (DO Cava) opgericht. Tegenwoordig worden er 252 miljoen flessen gemaakt, waarvan de productie gedomineerd wordt door drie spelers: Freixenet, Cordorníu en García Carrión. Hun motto? Snel, goedkoop en veel. Dit heeft het imago van cava behoorlijk verstoord.
Corpinnat, beste lezers, is de nieuwe cava. De tophuizen van deze streek zijn er klaar mee om te moeten vechten tegen het grote, industriële geweld van de genoemde massaproducenten en richtten begin dit jaar het label Corpinnat (letterlijk: Hart van de Penedes) op. Dit is een gedurfde stap en zo’n actie is niet voor elke producent weggelegd.
Corpinnat is opgezet door negen producenten, waaronder de door ons geïmporteerde Sabaté i Coca. Niet alleen de herkomst is vastgelegd, er gelden ook andere strikte regels omtrent wijnbouw en wijnbereiding zoals:
- 75% van de druiven moet van eigen wijngaarden komen
- Een Corpinnat moet bestaan uit 90% lokale druivenrassen
- Er geldt een minimale rijping op de gistcellen van 18 maanden in tegenstelling tot de 9 maanden voor DO Cava
- Druiven moeten komen van 100% biologisch bewerkte wijngaarden en moeten met de hand worden geoogst
- Vinificatie moet volledig plaatsvinden in het wijnhuis en mag dus niet worden uitbesteed
Dit alles om de kwaliteit te waarborgen. Ik krijg in de winkel vaak de vraag ‘wat maakt een bepaalde wijn nu duurder als een andere?’. Ik denk dat de hierboven gegeven uitleg veelzeggend is.
Tot een volgende keer, salud op de komende feestdagen, met een goed glas Corpinnat.