Bowie in Venlo

17 mei 2022

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide bedankt David, of beter Ziggy, het publiek en roept dat het zijn laatste tour ooit is. Het was inderdaad het laatste optreden van alter ego Ziggy Stardust. Bowie wilde nieuwe wegen inslaan, bedacht een ander alter ego.

Tijdens het bekijken van de show gingen mijn gedachten terug naar een verhaal dat ik enkele weken geleden hoorde en dat ik al eerder had gehoord. Het ging over de plannen om in Venlo, alweer een hele tijd geleden, een David Bowie-tentoonstelling te houden. Stel het je voor: aan de ene kant een zaal met kunst – schilderijen – van Bowie, aan de andere kant een zaal met werken van kunstenaars die door de muzikant waren geïnspireerd.

Bowie zelf zou de expositie openen, zo was het idee. Opnieuw, probeer het je eens voor te stellen. Een van de grootheden uit de popmuziek logeert bij Valuas of De Bovenste Molen, prikt een vorkje bij Chez Philippe en doet een paar pilsjes bij De Gaaspiep. Met tussendoor dus die opening. Het kwam er allemaal niet van. Geen tentoonstelling, geen opening, geen Bowie in Venlo. Iets met kosten. En door wie die dan betaald zouden moeten worden. Een compleet verkeerd moment voor Venlo om iets van de Hollandse koopmansgeest te laten zien.

Een soortgelijk verhaal speelde later. Of het veel zin heeft het nog op te rakelen weet ik niet, maar hé, er moet een column geschreven worden. Waarschijnlijk is het water onder de Maasbrug (sorry, anglicisme), water dat allang uit zicht is en waar niemand het meer over wil hebben, maar met Shinkichi Tajiri gebeurde ongeveer hetzelfde. Kwam niet op bezoek in Venlo maar woonde op een steenworp afstand.

Eerst was er het gedoe met die Wachters – van die wethouder die dacht dat hij er vier voor de prijs van twee kon krijgen of zoiets. Want ja, allemaal dat oud ijzer kost toch niets… Het kwam nog maar net goed en niet alleen Tajiri was bij de onthulling aanwezig maar eveneens koningin Beatrix. Geen Bowie, maar je kunt niet alles hebben.

Niet lang daarna overleed de kunstenaar en deed Venlo een poging om hem op een of andere manier bij Venlo te betrekken. Rijkelijk laat, maar goed. Waar het mis ging en wat weet ik niet. Was er niet bij. Ik heb er alleen over gehoord. Opnieuw bleek in Venlo de Hollandse koopmansgeest op een verkeerd moment op te duiken. Stadsbestuurders wilden een koopje en dat schoot in wat verkeerde keelgaten.

Dus geen Tajiri-museum of -vleugel. Zoals de stad het eveneens verprutste bij Evert Thielen. Maar op een dag komt het goed.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad