Culinaire: Gasten van de toekomst?

3 september 2021

Mijn column, deze Culinaire, is er een met een zuur randje. Dat hoort wel een beetje bij columns, maar toch. Waarom dat zure randje, zal de lezer zich afvragen. Omdat het steeds voelt (of eigenlijk proeft) alsof ik in een citroen bijt als ik kijk naar het vak dat ik zelf zo leuk vind en met zoveel passie beoefen.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Aan de ene kant zijn er de mensen die almaar willen feesten en vooral niet op zaterdag en zondag willen werken. Resultaat: een gebrek aan personeel. Aan de andere kant is het in de horeca van oudsher in het weekend het drukst. Combineer je die twee zaken dan zie je met name in het weekend volle zaken (niets op tegen, hoor) waar mensen wel lang op hun eten en drinken moeten wachten.

Wordt dat de toekomst? Ja, zeg ik als de situatie zich zo doorzet en vrijwel niemand meer in de horeca wil werken. Er zullen horeca-ondernemers zijn die het bijltje er bij neergooien waardoor het aanbod minder wordt. En minder aanbod en een stijgende vraag leidt, weet iedereen, tot stijgende prijzen.

Dat er nu, via de arbeidsvoorwaarden, wordt getracht de horeca een boost te geven, vind ik prima. Want vanaf mijn eerste dag als zelfstandig ondernemer heb ik me hard gemaakt voor mijn personeel. Dus niet te veel overuren, als ze een keer vrij willen op zaterdag en het was mogelijk dan kon dat, en ja, een fatsoenlijk loon hoort daar eveneens bij. Ben je goed voor je personeel, dan is het personeel goed voor jou, het is een simpele wisselwerking.

Terug nu naar het probleem en mijn zure smaak. Want ik ben echt bang dat er steeds minder parttimers kiezen voor een baan in de horeca. Waardoor horecaondernemers minder gasten kunnen toelaten als ze eigenlijk zouden willen. Zeker in de weekenden. Want waar het door de week nog wel te doen is, puilen restaurants in het weekend uit. De oplossing lijkt eenvoudig, maar is niet zo maar even te sturen: zorg voor meer spreiding. Prik in plaats van op vrijdag, zaterdag of zondag eens een vorkje op dinsdag of woensdag. Dan gaat de druk in de weekenden er een beetje af. Voor iedereen prettiger. Ja, zeker ook voor de gast.

Daarnaast wil ik tot slot ouders oproepen om hun zoon of dochter te stimuleren toch eens een baan in de horeca te proberen. Laat ze ontdekken dat daar heel leuke werkplekken te vinden zijn met net zulke leuke lonen. Bovendien leren ze iets van het echte leven, van werken in een team. Beter dan de hele dag op een telefoonscherm turen en met zichzelf bezig zijn. Toch? En niet onbelangrijk: de fooi. In welke branche krijg je bovenop je loon ook nog eens een aanzienlijk bedrag aan fooi. Dus vaders en moeders, motiveer je kinderen om het eens in de horeca te zoeken. Leuk om in te werken. En als er voldoende personeel is blijft het ook leuk om in de horeca te vertoeven.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad