Culinaire: Volhouden

8 januari 2021

Mijn eerste column van 2021. Graag zou ik zijn begonnen over gunstige perspectieven, reserveringen die eraan zitten te komen, het weer ontvangen van gasten. Maar helaas, er is nog weinig veranderd. En er verandert de komende tijd ook niet heel veel: de deuren blijven vooralsnog gesloten.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Om toch een positieve ingrediënt in dit stukje te verwerken: we hebben in december een goede maand gehad, prima gedraaid dankzij de feestdagen. Nee, niemand over de vloer, maar dankzij de afhaalmenu’s. Het is echter een druppel op een goede plaat. Neem van mij aan, het verdienmodel in veel horecazaken ziet er momenteel niet goed uit en dan breng ik het nog voorzichtig.

Om toch een beetje in die optimistische stemming te blijven: het heeft even geduurd maar ook in Nederland is het vaccineren begonnen. Betekent dit dat we binnenkort weer naar de kroeg, naar een restaurant kunnen? Ja, op enig moment wel, maar wanneer…? Het zal niet volgende week zijn. Terwijl iedereen wel weer toe is aan wat gezelligheid.

Dat laten helaas ook in de huidige, nog altijd te hoge cijfers terug te zien. Wat mij als persoon en ondernemer pijn doet is dat mensen geen rekening meer met elkaar houden. Waardoor we voorlopig alleen maar verder in de problemen komen en de ouderwetse gezelligheid steeds verder zoek raakt. Ja, ook ik wil weer ervaren hoe het ook alweer was om in een vol en druk restaurant met gezonde spanning klaar te staan en je 100 procent te geven. Weer even bij een tafeltje te staan om met de gasten te kletsen. Om aan het eind van de avond met elkaar nog even te proosten op een geslaagde dag. Maar het kan nog niet. Hoe zeer we er ook naar uitkijken.

Maar vooruit, ondanks de huidige situatie kijk ik positief vooruit. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat in 2021 weer alles normaal wordt, dat we op een dag een hele rare en nare periode hebben afgesloten. Tot die tijd wil ik mijn collega’s nog even sterkte wensen. Ik zou zeggen: hou vertrouwen, want dat leidt ons door deze moeilijke periode heen. Dus lieve mensen, nog even volhouden en vooruitkijken, naar de dag dat we weer ouderwets en vooral gezellig naar de horeca kunnen. We zijn er allemaal aan toe, gasten en zeker de ondernemers.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad