Een ode aan Jac Buchholz, initiator van VenloVanbinnen

11 juni 2023

Mijn broer Jac Buchholz, bedenker/initiator van dit mediaplatform, is zaterdag 10 juni om 13:42 na een kort ziekbed in VieCuri Medisch Centrum overleden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen

“As we zelf ens ein website met achtergrondartikelen euver ut Venlose niejs gaon make.” Het waren ongeveer deze woorden die Jac ergens in mei/juni 2019 tegen mij uitsprak. Vaak werden wij – als echte kinderen van de Venlose binnenstad – aangesproken of we artikelen konden schrijven over bepaalde onderwerpen/actualiteiten die betrekking hadden op ‘Venlo Stedje’. Omdat wij, beiden als freelance zzp’er, meer actief waren voor regionale/landelijke media was er geen podium om deze verhalen te maken of te plaatsen. Daarom ontwikkelden we ons eigen mediaplatform. Samen met een team. Ongeveer een half jaar later (op 6 november 2019) was de geboorte van VenloVanbinnen een feit.

De verdeling van de artikelen was nooit een probleem. Jac schreef vooral over de economische, politieke, culturele en onderwijsgerelateerde onderwerpen. Tevens was hij de man van de organisatie en de financiën. Ik had de focus op human interest, popmuziek, voetbal, evenementen, social media en Vastelaovend. Ook een belangrijk cultureel fenomeen, maar Jac had meer kennis van kunst en cultuur die bijvoorbeeld in musea te zien is.

Een uitstekende balans, we leerden van elkaar en soms vulde de ene Buchholz, de andere aan. We dachten wel eens van elkaar ‘lapzwans desse bis’ , maar hebben nooit ruzie gehad. Vroeger niet, ook in latere jaren niet. We komen uit een harmonieus gezin en groeiden op in de veilige Venlose binnenstad. Een paradijs voor gezinnen met kinderen. Een grotere speelplaats voor jong en oud was haast ondenkbaar.

Jac was op zijn eigen bescheiden/stille wijze trots op bepaalde journalistieke prestaties die hij leverde. Zo was hij tien jaar lang hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Ondernemend Venlo’. Dat was zijn ding, zijn passie. Het deed Jac tot aan zijn overlijden veel pijn dat hem deze functie door geschuif met uitgevers en beleidsbepalers werd afgenomen. Een echt Venloos zakentijdschrift dat verhuisde naar Weert. Hij begreep het niet.

Trots was hij ook op zijn debuutroman ‘Demonen’ dat in 2014 het levenslicht zag. Het bleef bij dit debuut. Jac werkte nog aan een aantal manuscripten, maar een tweede boek is er helaas – om verschillende redenen – nooit van gekomen. Al was hij in een ver gevorderd stadium met een boek over een echt Venloos onderwerp. Als het mij lukt zal ik proberen de laatste puzzelstukjes te voltooien met als doel dit werk toch uit te brengen.

Jac genoot van zijn werk voor het magazine Navenant. Met name de culinaire artikelen waren voor hem telkens weer een prachtige ervaring. Mijn oudere broer was geen echte liefhebber van social media, maar als hij ergens op locatie was voor de artikelen van Navenant en ook voor het tijdschrift ‘Limburg Bouwt’ dan lichtte hij op de socials wel eens een tipje van de sluier op.

Op dit mediaplatform was hij eveneens trots. Zowel op de website als het magazine. Als extra aanvulling op VenloVanbinnen ontwikkelde hij tevens de Openbare Venlose Kunstroute. Een project waarmee hij nog veel plannen had. Zoals Jac nog veel meer plannen op journalistiek gebied had.

Het mag niet zo zijn. Op zaterdag 6 mei liep Jac een voedselvergiftiging op. In precies vijf weken tijd veranderde alles. Hij kreeg diverse stevige lichamelijke en zelfs geestelijke klachten. Tot drie keer toe moest hij in het Venlose ziekenhuis worden opgenomen. Hij verzwakte, kreeg oplevingen, maar werd in die vijf weken voor het oog ook 25 jaar ouder. Tot een paar dagen geleden dachten we dat Jac een aantal maanden zou moeten revalideren. Om lichamelijk weer op kracht te komen. Maar zijn lichaam was in een grote chaos veranderd. Totaal uitgeput, afgemat, moegestreden. Het was triest om hem in die vijf weken zo heftig te zien aftakelen.

Dat afgelopen week een nieuwe editie van VenloVanbinnenstad uitkwam heeft hij gelukkig nog meegemaakt. Een blad met een speciale waarde. Zijn laatste stukken staan er in. Ik probeer de komende dagen de verspreiding zo goed mogelijk verder op te pakken.

Hoe het precies verder gaat met VenloVanbinnen durf ik nu niet te zeggen. Ik heb de sterke intentie om door te gaan. Vooral voor Jac. Maar ook omdat het leuk, dankbaar en boeiend werk is dat ik met veel liefde voor onze stad doe. Op welke wijze? Dat is voor mijzelf nog even niet duidelijk. Daar kom ik op terug. Ik zal het zeker met de rest van het team (columnisten/fotografen/websitebeheerders/partners) bespreken.

Voor nu: dank voor alle mooie, lieve, hartelijke reacties naar aanleiding van Jac zijn overlijden. Hij zou er bescheiden om gelachen hebben. Maar diep van binnen zal hij ook trots zijn: zoveel aandacht. Hoewel hij voor sommige mensen afstandelijk/gesloten kon overkomen, was niets menselijks hem vreemd. Ook het genieten van waardering niet.

Danke Jac veur alle wieze lesse.
We gaon dich vreselik misse.

Rob Buchholz

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad