Eerste kerstdag of Groundhog Day?

28 december 2021

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Groundhog Day is een feestdag in de Verenigde Staten en Canada. Op die dag, 2 februari, wordt, omzoomd met traditionele festiviteiten, een bosmarmot – dat is dus een groundhog – uit zijn hol en winterslaap gehaald om te bepalen of de winter spoedig voorbij zal zijn of dat die zich nog tot in het verre voorjaar uitrekt. Er is een zeer bekijkenswaardige film over gemaakt.

Voor wie die film niet kent: de nogal met zichzelf ingenomen tv-weerman Phil moet voor de zoveelste keer naar een besneeuwd gehucht om een zoveelste reportage te maken over Groundhog Day. Daar heeft het stuk chagrijn absoluut geen zin in, ook al krijgt hij naast de wat vervelende cameraman ook gezelschap van een lieftallige assistente. Routineus doet hij zijn klus, met de intentie om zo snel mogelijk weer af te taaien. Een sneeuwstorm gooit roet in het eten en Phil moet in het plaatsje overnachten. Om de volgende morgen wakker te worden op… Groundshog Day. En de dag erna, en de dag erna… Niemand die lijkt te merken dat het steeds dezelfde dag is, behalve Phil.

Zelf heb ik momenteel ook dat Groundhog Day-gevoel. Of beter: Eerste Kerstdag-gevoel. Je weet wel, zo’n beetje de enige dag in het jaar dat de Venlose binnenstad je nog doet denken aan een zondag uit lang vervolgen tijden. Toen een zondag nog rustdag was. Maar voor rust lijken we allergisch te zijn geworden. Ooit kregen we iedere zondag die rust cadeau, nu gaan we er met een yogamatje geforceerd naar op zoek.

Maar goed, het Eerste Kerstdag-gevoel, dat heb ik nu alweer zo’n dikke week, dus al van voor Kerstmis. Lege straten, gesloten winkels en horecazaken, amper mensen op straat. Hetzelfde gevoel als voorjaar 2020, maar in het voorjaar vieren we geen kerst. Nog niet althans, al kon het wel eens zo maar zo zijn dat we in de toekomst in de winter niets meer vieren en alle festiviteiten naar zomer en voorjaar verplaatsen. Ridicuul idee natuurlijk, maar er zijn mensen die er serieus over nadenken. En voor dat nadenken ook nog betaald krijgen.

Dat Eerste-Kerstdaggevoel zal ik nog wel een tijdje blijven houden, zeker tot half januari, misschien nog wel langer. Spoiler alert: de film Groundhog Day heeft een happy end. Na hoeveel dagen wordt niet duidelijk. Wanneer mijn Eerste Kerstdag-gevoel verdwenen zal zijn is nu dus ook nog niet bekend. Hoop wel, net als in de film, op een happy end.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad