Engelen

21 maart 2023

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Er was een tijd dat ik frequent naar De Koel ging. Kaartjes in de voorverkoop bij sigarenmagazijn Jan Klaassens aan de Parade – waar je in je eentje het winkeltje vulde – of bij de sigaretten- en snoepwinkel aan de Leutherberg. Stond in een volle Koel en een nagenoeg lege; goede tijden, slechte tijden.

Op een gegeven moment was het echter mooi geweest. Toch blijf ik er incidenteel komen. Een van de laatste keren was vorig jaar rond deze tijd, tegen latere promovendus Emmen. Geen goede herinnering. VVV verloor kansloos. En het was koud, steenkoud. Gevoelstemperatuur Siberisch. Wat ik me verder van die incidentele bezoeken herinner is de opkomst van de elftallen. De spelers bij tunnel naar de trap der trappen, de strijdhymne ‘Alles heej is VVV’ die wordt ingezet en de voetballers die onder luid gejuich van de sfeertribune het veld opstormden.

Afgelopen zondag was ik weer even in De Koel. Op afstand, liggend op de bank. Kwam uit bij de voorbeschouwing van VVV tegen Roda. En dacht, laat ik het eens proberen. Lukte net geen helft. De Venlose ploeg probeerde zorgvuldig op te bouwen maar die zorgvuldigheid verdween zodra het strafschopgebied van de tegenstander in zicht kwam. Roda idem, overigens. Waarover geen verbazing. Het is tenslotte de eerste divisie.

Verbazing wel over de schermutselingen vooraf. Ik miste het strijdlied en dus de sfeervolle opkomst – hoorde later dat het lied wel had geklonken, maar nauwelijks hoorbaar. Waar ik me echter het meest over verbaasde waren de twee engelen die het scheidsrechtersviertal flankeerden bij de spelerstunnel. Nooit eerder gezien. Geen geel-zwarte engelen, dat zou op een of andere manier nog zijn te verklaren. Nee, witte engelen. Ze drentelden mee naar de middenstip en vertrokken daarna ook weer subiet. Vastelaovend is voorbij, er was geen act, evenmin een actie, alleen even op en neer.

Ik deed navraag, googelde het, maar niets. Wat was de verklaring voor die engelen? Waren ze een symbolische verwijzing naar de tunnel en trap der trappen als een soort hemelpoort? Leek me nogal vergezocht. Boven aan de trap kom je uit bij de kleedlokalen, niet echt het Walhalla – denk ik althans. Bovendien, de spelers liepen het veld op, weg van die zogenaamde hemelpoort. Waren de twee verschijningen wellicht geluksbrengers, bedoeld om VVV naar de overwinning te leiden? Dan hebben ze hun werk afgelopen zondag niet goed gedaan, gezien de remise.

Maar opeens wist ik het. Er was wat trammelant rondom de wedstrijd van afgelopen zondag. Supportershonk voor de zoveelste keer dicht, supporters boos op politie en burgemeester. Een goed gevuld uitvak met supporters die nog niet zo lang geleden stenen door Venlose busramen hadden gekeild. Eerder dit seizoen supporters uit allerlei windstreken die met handschoenen en broekriemen een robbertje kwamen vechten. Erg onverkwikkelijk allemaal. Dus die engelen, die serene verschijningen, waren er om de goede vrede te bewaren. Dat is ze wél gelukt. Geen winnaar en dus geen verliezer op het veld, geen – zover ik weet – stenen door busramen en handschoenen en broekriemen bleven in de dressoir-la.

Hadden ze afgelopen weekend in Volendam en Groningen ook maar een paar engelen op het veld gehad.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad