Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen
Rondom ons heen gebeurt het al, in Nederland (nog) niet: het sluiten van niet-essentiële winkels. Een van de vele maatregelen uit een almaar uitdijend pakket. Er zal ongetwijfeld goed over zijn nagedacht. Alleen essentiële winkels mogen open blijven in bijvoorbeeld Engeland en België.
Wat is een essentiële winkel, vroeg ik me vervolgens af. Ja, de supermarkt ligt voor de hand, de apotheek ook. En natuurlijk – om een moderne term te gebruiken – de foodzaken. De slager, de bakker, de groenteboer – die er in het centrum van Venlo overigens niet meer is, of ik moet iets hebben gemist.
Maar wat dan, wat is nog meer een essentiële winkel of zaak? Is dat de schoenwinkel die net dat merk heeft dat zo lekker zit waardoor je niet de hele dag met pijn aan je kleine tenen rondloopt? De slijter, want je hebt deze dagen misschien wel juist extra behoefte aan een wijntje of biertje? Ja, ook de al langer gesloten horeca en dan niet om je op zaterdagavond vol te laten lopen, maar omdat de horeca, of het nu de kroeg om de hoek is of de voorziening in het gemeenschapshuis, een sterke sociale functie heeft. Et cetera…
Vanuit een wel erg subjectief standpunt vind ik persoonlijk platenzaak Sounds een essentiële winkel. Ja er zullen nu ongetwijfeld veel mensen zijn die met de wenkbrauwen fronsen. Hallo jongen, je hebt tal van cd’s, je kunt wel even vooruit. Er is toch ook radio, zou ook een tegenargument kunnen zijn. Of: je kunt die cd’s ook online bestellen, zelfs bij Sounds zelf. Wie dat laatste van mening is kan hier beter afhaken. Want die kan zich nooit verplaatsen in de psyche van de platen- c.q. cd-liefhebber.
Want naar een platenzaak, ik houd het even algemeen, ga je niet alleen om een cd of lp te kopen, naar de platenzaak ga je voor de beleving. Dat begint al thuis. Je hebt een recensie gelezen, een flard van een song gehoord, op YouTube iets bijzonders ontdekt. Zo bijzonder dat je dat fysiek in huis wilt hebben (bij degene die al afgehaakt hadden moeten zijn maar zijn blijven doorlezen nog meer onbegrip). Je wil de cd of lp vasthouden, het bijbehorende boekje – niet altijd aanwezig – lezen.
Terug naar het ontdekken thuis. Vervolgens ga je dus naar de platenzaak. Loop je daar recht op je doel af? Nee. Je loopt een beetje rond. Want inmiddels zitten er meer bands, meer artiesten in je hoofd. Je loopt van de pop naar de punk, van de soul naar de jazz. Toch maar even langs de aanbiedingsbak. Of even naar voren, naar de kassa, om te vragen wat er op dat moment door de luidsprekers klinkt. Want je geeft in een platenzaak niet alleen je ogen maar ook je oren de kost.
Dus nee, je staat als liefhebber niet binnen vijf minuten buiten. Een half uur is niets. En dan kan het zomaar zijn dat je niet alleen met de ene, vooraf geplande cd of lp naar buiten loopt, maar met nog wat meer exemplaren. Of dat die geplande aankoop naar een later tijdstip is verschoven.
Zoals ik dat met Sounds heb, zullen anderen dat ook bij de een of andere zaak hebben. Die is dan voor hun essentieel. Niet zozeer om te overleven, maar meer vanuit een gevoel van behagen – iets wat we nu hard nodig hebben. Zo beschouwd zijn er heel veel essentiële zaken. Sterker nog, feitelijk is iedere winkel, iedere zaak essentieel om een stad een stad te laten zijn. Wat mij betreft blijven ze dus allemaal open. Moet kunnen, als we allemaal een beetje voorzichtig zijn.