Haast je langzaam maar niet te bescheiden

29 maart 2022

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

De Jodenstraat, Klaasstraat en Gasthuisstraat behoren ontegenzeggelijk tot de leukste winkelstraten in de Venlose binnenstad. Dat vinden de ondernemers in die straten zelf, en daar hebben ze volledig gelijk in. Veelal kleine zelfstandigen, dus heel betrokken ondernemers en een zeer gevarieerd aanbod aan winkels. Lange tijd bleven de kwaliteiten van die drie straten onder de pet – typisch Venlose bescheidenheid, denk ik – maar zie, de afgelopen jaren ontstond er wat reuring. Ontstond het besef dat je het bijzondere karakter van de drie straten best wat meer mag benadrukken.

Onder de werktitel ‘De drie straatjes’ kwamen er de eerste plannen, zo heb ik me laten vertellen. Beetje een verwijzing naar de Negen Straatjes in Amsterdam. Dat moet origineler kunnen, moeten de betreffende ondernemers hebben gedacht. Dus werd onlangs bekend gemaakt dat de Jodenstraat, Gasthuisstraat en Klaasstraat als overkoepelende naam de ‘Festina Lente Straatjes’ krijgen. Festina Lente is het eerste deel van de Venlose wapenspreuk en betekent zo veel als ‘haast je langzaam’. Wat weer past bij de term slenterstraatjes die opeens ook opdook. Dit zijn straten waar je tijdens het winkelen de tijd voor moet nemen.

Afgelopen zaterdag was de officiële aftrap. De burgemeester was er. Leuk. Er hingen vlaggen. Ook leuk, maar wie ziet ze? Er waren tevens straatmuzikanten. Leuk, maar niet bijzonder. We hebben in Venlo al onze huis-straatmuzikant die ons vrijwel het hele jaar door met snerpende stem een vrolijk kerstfeest toewenst.

Uiteraard nam ik een kijkje tijdens het festijn. Zette daarbij even mijn binnenstadbril af en verplaatste me in de argeloze bezoeker. Had die het idee dat hier wat bijzonders aan de gang was? Mmm. Waarom niet de entrees van de drie straten opgetuigd? Nee, niet met de zoveelste ballonnenboog. Maar met iets waardoor je meteen denkt ‘hier ist was los’. Waarom niet wat Venlose creatievelingen inschakelen – een beetje in het verlengde van van Bommel van Dams ‘De nieuwe golf’ – om een aansprekend en opvallend idee te bedenken. Misschien was er geen budget voor – je moet creatievelingen natuurlijk ook gewoon voor hun inspanningen betalen; die krijgen al te vaak, net als schrijvers, te horen of ze dat wel even kunnen doen, pro bono.

Bij zo’n entree had je meteen aan de argeloze bezoeker wat info kunnen geven – ook weer op iets wat creatief vormgegeven had kunnen zijn. Over wat Festina Lente betekent. Over waarom deze drie straten zo heten. Wellicht iets over historie en heden. Je had ook kunnen verwijzen naar de andere Festina Lente Straatjes – ze liggen dicht bij elkaar in de buurt dus zou een beperkt plattegrondje voldoende zijn geweest. Zo leg je verbinding en bundel je krachten.

Maar goed, misschien loop ik te hard van stapel, wellicht komt dat allemaal nog en was het de bedoeling om bescheiden te beginnen. Al zou het leuk zijn als Venlo die bescheidenheid nu eens een beetje laat varen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad