Geen Venlose Armada

19 juli 2022

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Hoewel de veelbekeken serie ‘Het verhaal van Nederland’ anders doet vermoeden, is het vak of onderwerp geschiedenis niet zo heel populair onder de mensen. Maar zie, verpak het hapklaar en luchtig – zoals Wim Daniëls eveneens doet met ‘Nederland op film’ – en er zijn toch heel wat mensen geïnteresseerd. Wat die laatstgenoemde serie goed doet is geschiedenis heel dichtbij brengen. Hoe herkenbaar zijn de beelden, alsof ze bij ons thuis of bij opa en oma zijn opgenomen.

Daarom scoort lokale historie ook vaak. Het is ‘hautnah’, je maakt er onderdeel van uit of kunt de sporen nog in je omgeving terugzien. Heel wat anders dan wanneer Bonifatius werd vermoord of de slag bij Nieuwpoort. Om over Karel de Grote, de Merovingers of de Bataven maar niet te spreken. Helemaal ver weg zijn bijvoorbeeld de grote brand in Londen of de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Terwijl we van die laatste nog allerlei effecten in de hedendaagse maatschappij zien doorsijpelen.

En wie weet nog wat de Spaanse Armada was? Die roemruchte vloot uit de roerige zestiende eeuw. Even dacht ik dat er een equivalent van die vloot in Venlo was opgedoken, maar dat viel wel mee – of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb het natuurlijk over die eenzame bootjes die recent zijn opgedoken (ahum) in de Venlose winkelstraten. Nu staan de beste stuurlui, om maar even bij het nautische te blijven, altijd aan wal, maar één zo’n bootje aan een meterslang touw, dat oogt toch wat schamel. Natuurlijk, beter iets dan niets en de afwisseling met de fleurige vlaggetjes helpt een beetje, maar toch.

Het is als de huidige Venlose passantenhaven waar de hele zomer maar één boot ligt aangemeerd. Hoe hard de zon ook schijnt, hoe zoet het ijs ook is, hoeveel prosecco’s je ook op de omliggende terrassen naar binnen slempt, het is geen vrolijke aanblik. Net zoiets als de tribunes van VVV in de jaren negentig.

Waarom geen botenparade aan die touwtjes – ik zal vanwege de negatieve connotatie niet het woord armada gebruiken? Gewoon, een hele trits bootjes achter elkaar. In allerlei kleuren, maakt niet uit welke, voor mijn part alle kleuren van de regenboog en wat er tussenin zit. Dat zou pas echt opvallen; een zomers gevoel oproepen. Nu rest het gevoel van dat ene bootje in de Venlose passantenhaven. En de vraag of er niet voldoende budget was? Of dat de bedenker van dit alles geen idee heeft van wat een (komt hij toch nog) armada is?

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad