Gezond verstand

3 augustus 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

We staan er tegenwoordig gekleurd op. Er is blijkbaar een moment geweest dat iemand vond dat we de stand van het land in kleuren moesten vastleggen. Beetje flauwe wind: code groen. Een stevige plensbui: code oranje. Drukke snelweg: opnieuw code oranje. Hittegolf: code rood. Lekker makkelijk voor mensen die een fotobijschrift lezen al te veel van het goede vinden.

Ook covid staat er gekleurd op. Zo kun je de veiligheid van een land wat dat betreft in één oogopslag herkennen. Beetje simpel, beetje kort door de bocht, maar goed, opnieuw, wel lekker makkelijk. Dus kleurt Nederland nu rood tot donkerrood. Wat weer te maken heeft met de cijfers: besmettingscijfers, opnamecijfers, ic-cijfers…

Consequentie van dat alles is dat we nog altijd met aangetrokken rem moeten reizen. Wie de grens over wil heeft met een beetje mazzel voldoende aan een app, maar moet met een beetje pech dagenlang in quarantaine. Daar ben ik, opnieuw een beetje, over gaan nadenken.

Stel ik wil in het donkerrode Nederland van Venlo naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Voor het gemak stap ik dan in de trein. Een overvolle trein. Daar begint het al mee. In Amsterdam, Rotterdam of Den Haag ga ik de drukke binnenstad in, de té drukke binnenstad. Ik bezoek een museum, ga winkelen (maar niet heus) – winkel in winkel uit – en bezoek aan het eind van de dag nog even een restaurant. Waar ik vanwege de oer-Hollandse zomer binnen moet zitten – op afstand, maar toch niet helemaal. In een overvolle trein reis ik vervolgens weer terug naar Venlo. Niemand die om de coronacheck-app vraagt, niemand die vindt dat ik in quarantaine moet.

Volgende voorbeeld. Ik stap ’s morgens in Venlo op mijn fietsje. Even doortrappen en ik sta in het hart van het pittoreske Kaldenkerken. Waar ik een beetje rondwandel en ondertussen van een ijsje geniet. Vanwege de oer-Hollandse zomer – die met geen grenzen rekening houdt – is het er niet druk. Op de terugweg word ik aangehouden. Of ik kan aantonen dat ik wel de grens over mocht. Blijkt mijn corona-app niet goed te werken. Weet niet of ik dan nog wel naar huis mag of in Duitsland in quarantaine moet gaan. Tien dagen lang als het  tegenzit. Want Nederland is code rood en wie daar vandaan komt is al bij voorbaat verdacht.

Met andere woorden: ik mag honderden kilometers onveilig door Nederland reizen, maar als ik op een veilige wijze  vijf kilometer verderop een Duits plaatsje bezoek, gaan alle alarmbellen af. Code rood, code groen, hoge cijfers, lage cijfers, prima dat we het bijhouden. Want laten we vooral de vinger bij de pols houden. Maar gebruik naast de codes en cijfers zeker ook het gezonde verstand.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad