Holadije-a

5 september 2020

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Blijkbaar is iemand in een DeLorean gestapt, heeft de flux capacitor opgeladen en koers gezet naar de toekomst. De nabije toekomst, februari volgend jaar. Om te controleren of de ‘vors’ woord zal houden en de Venlose vastelaovend – in tegenstelling tot andere vastelaovenden – doorgang zal vinden.

Althans dat meen ik op te maken uit de foto die ik deze week voorbij zag komen. Een foto van de bordesscene tijdens de boérebroélof op vastelaoves-dinsdag. Een foto die duidelijk maakt dat de vastelaovend doorgaat en dat minister Ferd eregast is op de dinsdag, de dag dat er altijd wel wat hoogwaardigheidsbekleders in het kielzog van het bruidspaar opduiken.

Normaal gesproken zou minister Ferd geen gekke keuze zijn, maar we leven niet in normale tijden. Allereerst, minister Ferd en bruiloften, dat is geen gelukkige combinatie. Bovendien is hij van het driespan – samen met minister Hugo en hoofdminister Mark – dat in grote mate ons leven in de afgelopen maanden heeft bepaald.

Zo zorgden ze voor lege Venlose winkelstraten, moest op hun gezag de horeca op slot en zaten ouderen te vereenzamen in verpleeghuizen, om maar wat voorbeelden te noemen. Gingen die coronamaatregelen van dit driespan c.s. niet eigenlijk te ver? Achteraf gezien zal bijna iedereen, de drie heren incluis, hierop bevestigend antwoorden. Maar achteraf is de koe in de kont kijken.

We bevinden ons in een ongekende situatie. De laatste keer dat we met een pandemie te maken hadden was ruim 100 jaar geleden, een totaal andere tijd. En die pandemie zorgde destijds voor veel dood en verderf. Dus ja, dan ben je als minister voorzichtig als iets soortgelijks zich lijkt voor te doen. Daarnaast, het kan nog veel drastischer, zo konden we in andere landen zien. Hup, het hele land op slot. De deur uit, vergeet het maar. Alleen met officiële toestemming en dan ook nog met een verdomd goede reden. Zonder ziek te zijn zaten hele volkstammen in verplichte quarantaine.

In Venlo kon je weliswaar niet naar de kroeg, maar wel de deur uit. Boodschappen doen, even een wandeling, een praatje maken. Dat deden niet veel mensen, geschrokken als ze waren, maar het kon wel. Bovendien zat onze overheid er bovenop met het nemen van ondersteunende maatregelen. Ja, daar zitten de nodige haken en ogen aan, maar laten we even naar het grote geheel kijken.

Wat dat betreft zou de keuze voor minister Ferd als toekomstig hooggeplaatste gast voor de boérebroélof niet zo vreemd zijn. Minister Hugo of hoofdminister Mark had er ook kunnen staan. Vraag me nu alleen af wat die hooggeplaatste gast ziet vanaf dat bordes: een vol plein, een anderhalve-meter-plein of een leeg plein? Klinkt het holadije-a, wordt het alleen maar geneuried of blijft het stil? En die foto uit de toekomst, is dat een foto of een zogenaamde still. Want waar scholen onderwijs online aanbieden, waar kerken, popzalen en theaters al de wereld van het streamen hebben ontdekt, daar vraag ik me af of ook alle joeksige activiteiten half februari 2021 vooral thuis via het beeldscherm te zien zullen zijn. Al met al verwacht ik een vreemde vastelaovend.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad