Kaal

15 juni 2021

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen

De metamorfose van de Keulsepoort is nagenoeg afgerond. De poort naar de stad vanaf het station. Ooit ook met de auto, maar ‘das war einmal’. De afgelopen jaren lag het er wat troosteloos bij, grijs, grauw, een wat kale bedoening. En, onoverzichtelijk als je specifiek naar het deel voor het voormalige postkantoor kijkt. Dat daar niet meer mensen van de sokken zijn gereden…

Ik vond het er de afgelopen weken, tijdens de werkzaamheden, al beter bij liggen dan al die jaren ervoor. Geen auto’s, helaas wel scooters die tussen alles en iedereen door bleven scheuren. Roekeloze maaltijdbezorgertjes ook, daar moeten we maar aan wennen. Verder was het echter redelijk rustig op wat we al jaren ook Museumplein noemen. Niet vreemd, er ligt een museum aan. Met twee musea binnenkort nog toepasselijker. Nee, nog altijd niet van Mokumse proporties, maar er kan er maar één de baas zijn.

Terug naar de metamorfose. De contouren zoals ze nu zichtbaar zijn sluiten aan bij wat ons in mooie impressies al werd voorgeschoteld. De kale grijze vlakte wordt groen. Tussen dat groen looppaden. Er komt kunst. En meer horeca dan voorheen. Nu ben ik geen voorstander van te veel horeca, maar een poort naar de stad met gezellig keuvelende mensen op terrassen, dat heeft wel wat. Je loopt eigenlijk meteen goedgemutst het winkelcentrum in.

Een winkelcentrum waar het dezer dagen overigens ook wat kaal oogt. Het EK Voetbal is van start gegaan, ook nog mét het Nederlands elftal, maar in de Venlose winkelstraten en pleinen is er weinig van te merken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet, al die oranje en rood-wit-blauwe versieringen, vaak over the top. En die plebspakjes en wat dies meer zij van onze nationale grootgrutters: niet om aan te glúúúren, om maar eens een kreet te gebruiken.

Maar als ik even over mijn eigen voorkeuren heen stap, dan is het toch jammer dat er niet wat ingetogen oranjeparafernalia in de Venlose binnenstad is te zien. Dat heeft natuurlijk voor een belangrijk deel te maken met de vroege sluitingstijd van de horeca en de andere restricties die momenteel nog gelden. Die gaan niet uitbundig versieren als ze weten dat er toch geen kijkers (mogen) komen.

Toch is het jammer; het zorgt voor sfeer, zeker als het met beleid wordt aangebracht, die Oranje-versiering. Zoals je met de feestdagen Sint-en-Piet- (helaas steeds minder) en kerstversiering ziet. Zoals je rond de vastelaovend fleurige versiering ziet. Zoals we zelfs al versieren tijdens een geïmporteerd feest als Halloween.

Maar tijdens dit EK geen oranje vlaggetjes, slingers en ballonnen. Of het Nederlands elftal moet gaan stunten en richting een halve of hele finale gaan – wie weet komen de Oranjekriebels dan alsnog los. Ontstaat er in de stad een beetje sfeer.

Gebeurt dat niet, dan gaan we gewoon over een paar weken sfeer snuiven op het vernieuwde Museumplein. Want die kale poort naar de stad is dankzij de metamorfose een heel stuk gezelliger geworden.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad