Kulinaire: 2019, een bijzondere Duitse jaargang

24 juli 2020

Mijn eerste column voor de site VenloVanbinnen trap ik af in Duitsland. Waarom? Omdat al heel vroeg in het jaar bekend werd dat, zoals wij dat in de branche zeggen, wat wijn betreft 2019 een topjaar zou worden. Voor ons bijvoorbeeld aanleiding om te gaan speuren naar mooie Riesling uit dat jaar.

Tekst: Bert Dielen | Beeld: Leon Vrijdag

Normaal gesproken doen wijnhandelaren dit op de Prowein in Düsseldorf, waar alle topproducenten vertegenwoordigd zijn. Helaas werd deze afgelast door de uitbraak van COVID-19. Dan moet je als wijnhandelaar dus op zoek naar alternatieven om wijn te kunnen proeven.

Nu zal de lezer zich afvragen hoe dat, zeker in deze tijd met z’n beperkingen, in zijn werk gaat. Het is niet zo dat je even in de auto stapt om een rondje langs een aantal wijnhuizen te maken. Nee, eerst maak je een voorselectie om vervolgens zo’n 40 wijnhuizen aan te schrijven om proefflessen te sturen. Binnen 2 weken hadden we maar liefst 160 proefflessen in huis. Ik hoor de lezer nu al bijna denken: prima manier om mijn wijnkelder aan te vullen. Maar neem het van me aan, die vlieger gaat niet op.

De volgende stap is dan een proeverij. Vanwege de grote response werd besloten om die proeverij over 3 dagen te verdelen. En ja, hoe je het ook went of keert, dat is geen vervelend onderdeel van het vak. Maar proeven doen wij slijters met een reden: om te keuren. Soms denk je: zo zo. Dan weer: zo, dat is bijzonder.

Na afloop bleken er 5 wijnhuizen uit te springen: Weingut Carl Loewen uit de Mosel, Weingut Bischel uit Rheinhessen / Battenfeld Spanier & Kühling-Gillot uit Rheinhessen, Weingut Rebholz uit de Pfalz, Weingut Wöhrle uit Baden en Weingut Rings uit de Pfalz. Zelfs de instapwijnen van deze huizen vielen op door de zeer hoge kwaliteit.

Dan kom je toch bij het moment, zeker als er een aantal nieuwe wijnhuizen voorbij zijn gekomen, om deze wijnmakers eens persoonlijk te ontmoeten. Dus toch de auto in en de grens over om ter plekke weer te proeven – ja, dat hoort nu eenmaal tot ons werk – en de wijngaarden te bekijken.

Daarbij viel naast de bekende Riesling ook een andere, zeer bijzondere druivensoort op, de WeisserBurgunder. Deze druivensoort staat normaal gesproken in de schaduw van de Riesling maar dit jaar zijn er hele bijzondere wijnen van gemaakt. Een wijnhuis wat daarin voorop loopt is Wöhrle.

Conclusie van dit alles is dat je voor goede wijn niet altijd heel ver hoeft te gaan en dat Duitsland als wijnland zich steeds beter profileert. Hopelijk zet deze trend zich door en blijft Duitsland zich zo verder ontwikkelen als land van kwaliteitswijnen. Doe er u voordeel mee en geniet ervan. Zum Wohl.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad