Kulinaire: Corona-naweeën

8 mei 2020

Het woord naweeën in bovenstaande kop is wat voorbarig, we zijn er namelijk nog lang niet, maar feit is wel dat we binnenkort weer ‘mogen’. Vanaf 1 juni gaan bij de horeca, zij het met beperkingen, de deuren weer open. Althans, daar lijkt het op. Voor hetzelfde geld draait het RIVM de deur alsnog weer op slot.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Maar goed, laten we er vanuit gaan dat we, horeca-ondernemers, weer gasten mogen ontvangen. Zoals gezegd, met beperkingen. Dus maximaal 30 personen, inclusief bedienend personeel, voorlopig, en dan ook nog op de gepaste afstand van anderhalve meter van elkaar.

Is dat rendabel, vraag ik me af, het antwoord al wetend, zeker als de ‘Staat’ niet meer zal compenseren. Wordt de prijs van een couvert, een kopje koffie, wijntje of biertje daarom hoger? Want de ondernemer heeft gewoon zijn vaste lasten, daar verandert niets aan. Die horeca-ondernemer zal bovendien risico’s moeten nemen zoals het verlengen van contracten zonder te weten of de anderhalvemetersamenleving aanhoudt en voor hoe lang.

De naweeën van de coronasluiting zullen mijns inzien dus pas over een aantal maanden duidelijk worden. Al staat nu al vast dat net als in de rest van het land de horeca in Venlo een flinke tik heeft gehad. Desondanks heeft iedereen zich nog wel staande weten te houden door innovatief te werk te gaan. Maar nu, wat nu? De vakantieperiode komt eraan met niet alleen loon maar ook vakantiegeld voor het personeel. En binnenkort? Als we de achterstallige belastingen moeten betalen, de opgeschorte huren, de andere verplichtingen. Dan komt pas de echte klap voor de horeca.

Inmiddels is er veel duidelijk geworden over het meeleven met de horeca- (en ook andere) ondernemers. Neem de veel besproken opgeschorte of zelfs verlaagde huurbedragen. Een aantal brouwerijen heeft zich wat dat betreft coulant opgesteld, maar wie huurt van een pandjesbaas, waar er veel van zijn in Venlo, komt veelal van een koude kermis thuis. Gewoon betalen, luidde de boodschap. Natuurlijk, zij hebben ook kosten, dat klopt, maar wat hebben ze eraan als er leegstand voortvloeit uit hun starre houding. Of kunnen ze zich dat permitteren? Wat, als dat zo is, mij weer aan het denken zet. Hoe het ook zij, veel huurbazen hebben in de media aangegeven mee te willen denken. In de aankomende periode zal duidelijk worden wie zijn woord heeft gehouden en wie niet.

Voor nu: blijf gezond en hopelijk zien we jullie snel terug in een van de gastvrije Venlose horecazaken of op zijn minst op een van de vele mooie terrassen die Venlo rijk is.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad