Kulinaire: De horeca maken we samen

19 februari 2021

Of ik inspiratie heb voor een nieuwe column? Ja hoor, meer dan voldoende zelfs. Al is er op culinair gebied niet veel veranderd. Want de horeca zit nog altijd op slot en wanneer de deuren weer open mogen… Joost mag het weten.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Want de stip aan de horizon ontbreekt, nog steeds, die stip waar ondernemers – in tal van andere branches eveneens – en gasten zo naar uitkijken, de stip die betekent dat we kunnen toeleven naar een ‘grande’ opening. Maar voor nu blijft het stil. Wat dat betreft. Want er spelen wel andere zaken. Je ziet mensen verbroederen, er is steun voor de horeca in Venlo.

Dat laatste is een mooi initiatief waarmee vooral kroegeigenaren een steuntje in de rug krijgen. Zelf doe ik er met Chez l’Hêtre niet aan mee, hoe sympathiek ik de actie ook vind. Waarom niet? Niet uit weelde, want ook wij kunnen iedere euro goed gebruiken omdat deze periode van niets mogen doen ons veel geld kost. Maar ik gun het liever aan collega’s die het nog zwaarder dan wij hebben. Want dankzij de mogelijkheid tot bezorgen in combinatie met de steunpakketten redden we het wel. Met moeite, maar toch. Zelf ben ik dan ook meer van het geven dan nemen. Dus laat mijn deel maar naar een collega gaan die het zwaar heeft. Samen maken we ook de horeca in Venlo, toch.

Iets heel anders is het huidige straatbeeld in Venlo. Hoewel ze inmiddels mooi beschilderd zijn, geven de houten platen tegen de gevels de stad toch iets van een oorlogsgebied. Zoals ik passanten op straat hoorde zeggen: ‘het lijken wel lichamen zonder leven’. En ja, dat is wel treffend uitgedrukt. Het leven lijkt niet alleen uit die panden maar uit de hele stad gerukt. Uit de binnenstadondernemers getrokken. We zijn allemaal corona-moe en de huidige situatie begint mentaal steeds meer zijn tol te eisen. Lege straten, gesloten winkels, een stad zonder vastelaovend, het is allemaal heel deprimerend.

Maar laten we de moed erin houden en naar de goede dingen kijken. Zoals het prachtige weer dat we in het vooruitzicht hebben. Een mooi moment om de houten platen van de ramen te halen, de stad weer een beetje te laten bloeien. Met het lenteachtige weer als inspiratie gaan we aan de slag om Venlo weer als een bloem te laten stralen, straks, over een tijdje, als de ondernemers de deuren weer mogen openen. Want laten we wel wezen, een ding is zeker: ook al ontbreekt de stip, het ergste hebben we gehad. Dus nog even volhouden en blijf positief.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad