Kulinaire: De vooravond

26 februari 2021

Afgelopen week, met het mooie weer – het leek wel mei in plaats van februari, had ik het idee dat ik in een ‘grote’ stad woonde. Overal waar ik liep, zag ik van dier leuke fingerfood-achtige horecazaakjes die vooral buiten hun ding deden. Wat een gezelligheid. Het deed mij dus meteen denken aan die grote metropolische steden waar dit de normaalste gang van zaken is.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Het toonde me ook dat we niet zonder elkaar kunnen, de stad en haar bezoekers. Zodra een ondernemer een initiatief ontwikkelt, komen de gasten vanzelf naar de stad. Het bewijst dat die gasten niet komen voor het mooiste restaurant of café, maar dat ze naar de stad komen om anderen te ontmoeten. En ja, als een ondernemer, in dit geval een horeca-ondernemer, zich onderscheidt met een eigen specialiteit, dan kan het ook best ‘druk’ worden – waarbij je druk hier zoals geschreven tussen haakjes moet lezen, want echte drukte, dat kan momenteel nu eenmaal niet.

Nu we, hopelijk, aan de vooravond staan van wat mildere maatregelen en in de stad de detailhandel ‘open’ mag – opnieuw, je moet dat open niet te letterlijk nemen want echt open zijn de winkels natuurlijk nog niet – ben ik wat betreft de horeca erg benieuwd naar op welk moment daar versoepeling komt. Wanneer we weer een hapje kunnen uit eten en hoe dan de nieuwe menukaarten er uit zullen zien. Want van een ding ben ik overtuigd: de Venlose chefs zullen zeker niet stil hebben gezeten.

Zo komt binnenkort, als de zon weer goed doorkomt, het Limburgs goud er weer aan, de asperges, een moment waar veel liefhebbers reikhalzend naar uitkijken. Hoe creatief gaan de chefs er mee om? Een andere delicatesse is het Limburgse Lam – deze lammetjes grazen in het Limburgse Heuvelland waar ze heerlijk vrij kunnen bewegen en veel vers gras tot hun beschikking hebben. Andere gerechten waar ik me erg op verheug zijn natuurlijk zeekraal of verse lamsoren. En nee, dat zijn niet de oren van een lammetje, maar een groente die groeit op de zeebodem waar het zijn zilte smaak aan te danken heeft. Beide groenten lenen zich erg goed om te serveren bij een mooi stukje vis en je kunt ze eveneens combineren met asperges.

Zelf ben ik uiteraard ook al druk bezig met nieuwe gerechten. Nee, ze aan gasten serveren zit er op het moment (nog) niet in, maar zelf hebben we ze in onze kleine kring wel al geproefd en geprobeerd. Ik zie het als een eerste stap naar betere tijden. Voorjaar en zomer komen er aan en we kunnen natuurlijk niet eeuwig de deur gesloten houden. Dus blik ik hoopvol vooruit en zie mensen dan, als is het vooralsnog met passen en meten en een beperkt aantal zitplaatsen, weer genieten van al dat bijzondere wat op de menukaarten staat van de vele fijne Venlose restaurantjes.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad