Kulinaire: eerlijke prijzen

16 april 2021

Het lijkt alweer een hele poos geleden, dus tijd om weer eens een column te schrijven. Vooropgesteld, nee, we zijn nog steeds niet open en nee, daar ga ik het verder niet over hebben, behalve dat we telkens van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dus maak me maar wakker als dat allemaal voorbij is en we weer aan de slag kunnen. Echt aan de slag.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Waar ik het wel over wil hebben – het werd onlangs op deze plek al door een van mijn collega’s kort aangestipt – is het tekort aan personeel in de horeca, of beter: het tekort aan goed personeel. Van horecamensen links en rechts hoor ik dat het inderdaad moeilijk is goede medewerkers te vinden. Ja, ook wij merken dat het steeds lastiger wordt.

Je kunt je afvragen waar dat aan ligt. Want zeg nou zelf, wij in de horeca hebben toch het leukste beroep ter wereld – althans, dat is mijn mening; iedereen mag en kan daar anders over denken. Komt dat tekort door de lockdown? Deels zou dat kunnen (al speelt het probleem al langer). Veel horeca-ondernemers hebben noodgedwongen hun personeel moeten ontslaan en omdat die mensen toch de kost moeten verdienen zijn ze in andere branches terecht gekomen.

Daarnaast, opnieuw is dat mijn mening, werd er in het verleden wel eens misbruik gemaakt van het personeel door ze slecht te betalen. Maar met de nieuwe CAO is dat achterhaald. Zeker als je de fooien meetelt kun je leuk verdienen met een (bij)baan in de horeca. Ik signaleer ook wat anders: misschien is het tijd dat horeca-ondernemers en –bezoekers stoppen met het gebruik maken van deals als Social Deal en Wow Deal. Want dat zijn bedrijven die de markt kapot concurreren. Zij zijn de oorzaak dat de werkgever zijn personeel niet meer dan het minimumloon kan betalen.

De enige die aan dit soort initiatieven verdienen zijn bedrijven als Wow Deal, Social Deal en noem maar op. Want wees eerlijk, kun jij, even hypothetisch gezien, als je voor 12,50 euro boodschappen doet een driegangenmenu serveren, de kosten voor gas, water, licht en stroom betalen en er zelf ook nog iets aan over houden? Het antwoord is duidelijk: nee, absoluut niet.

Dus als op enig moment de horecazaakdeuren weer open gaan, breng dan een bezoek aan een zaak die eerlijke prijzen hanteert. Laat die dealtjes schieten; de adder onder het gras is dat vaak het personeel daar de dupe van is. Natuurlijk wil ik niet generaliseren en zal wat ik schets echt niet overal het geval zijn. Maar feit is dat mijns inziens het tijd wordt dat de horeca achter haar product, haar dienstverlening gaat staan en stopt met die kortingknallers. Alleen zo ben je eerlijk richting gast, personeel en jezelf.

En alleen zo kom je tot een mooie horeca met goed personeel. Ja, dan wordt uit eten duurder dan het met zo’n deal het geval is. Maar je weet wel dat de werkgevers en hun personeel – die nu hard zijn getroffen – een eerlijke boterham verdienen. En je weet dat je wordt ontvangen door goed gekwalificeerde en enthousiaste medewerkers die met alle plezier heerlijke gerechten klaar maken, een drankje inschenken, die je graag ontzorgen en die – zodra het weer mag – je al met al een paar leuke uren willen bezorgen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...