Kulinaire: En een negerzoen toe

26 maart 2021

De kop boven deze column zal menig lezer ongetwijfeld al doen vermoeden waar mijn schrijfsel dit keer over gaat. Ja, er zullen wel al wat wenkbrauwen gefronst zijn, en ja, ik weet dat dit snoepproduct eigenlijk niet meer zo mag worden genoemd.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Laat ik dan maar een open deur intrappen: waarom eigenlijk niet? Dat vraag ik mij nog steeds zo af en toe af. Maar voordat ik nu allemaal boze reacties krijg, verwijten ook over vermeend racisme en dergelijke: over hoe je een product noemt kan ik me niet zozeer druk maken, wel over de bijkomende betutteling. Bij mij persoonlijk ontstaan er niet meteen associaties met de slavernij – hoe erg dat ook was – als ik een, tsja hoe mag je zo’n ding tegenwoordig eigenlijk wel noemen, eet.

Hetzelfde met jodenkoek of jodenvet – nee, ik ben er geen liefhebber van. Gruwelijk wat er vorige eeuw allemaal is gebeurd, maar als ik een van deze twee producten zie of eet denk ik niet zozeer aan de misstanden van toen maar aan eten, of drinken. Dat laatste bij bepaalde cocktails of shotjes (mag dat wel?). Want ook die hebben soms namen waar wel wat op aan te merken zou kunnen zijn. Zoals de Pornstar Martini, Sex on the beach, Orgasm en, oeijoei, Bloody Mary.

Terug naar het koksvak en productbenamingen. Coupe Romanoff of Romanov, mag dat wel. Een heerlijk dessert met aardbeien, maar eveneens een verwijzing naar die zo treurig aan het einde gekomen tsarenfamilie. Die ongetwijfeld zelf ook wel een en ander op de kerfstok zal hebben gehad. Of Dame Blanche, tegenwoordig met chocoladesaus geserveerd, maar van oorsprong een ‘blank’ dessert. Of moet ik wit zeggen.

Zo zullen er nog wel een aantal klassieke gerechtbenamingen zijn waar we nu onze twijfels over kunnen hebben. Zelfs over zigeunersaus vallen we tegenwoordig. Het hoe en waarom laat ik maar achterwege. Mijns inziens kan het beestje maar een naam hebben mits het niet aanstootgevend is. En ja, over wat aanstootgevend is, kun je discussiëren. Laat ik het verduidelijken: dat er geen Hitlerschnitzel bestaat snappen we allemaal.

Dan heb je daarnaast allerlei fantasiebenamingen of vegetarische benamingen: vega-hamburger, vega-kipfilet, vega-schnitzel et cetera. Waarom? Het is geen vlees, dus noem het gewoon bij zijn naam. Het vreemdste vind ik overigens dat die vega-worst, -schnitzel, of –hamburger geen vlees is maar dat wel vermeld staat dat het naar vlees smaakt. Maar goed, wie ben ik? Als ik vlees wil proeven neem ik ook vlees. Dus doe mij dan toch maar een echte schnitzel, met zigeunersaus, en een negerzoen toe.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...