Kulinaire: Fake asperges

6 maart 2020

De vastelaovend ligt inmiddels achter ons, de dagen lengen en we zijn in maart beland. Mooie maand, maart, de lentemaand. En met de komst van de lente breekt er ook op culinair vlak een nieuw seizoen aan.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Een nieuw seizoen met verse jonge groente, doperwtjes, tuinbonen, jonge bospeen, boontjes en noem maar op – overigens zijn deze groenten tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, net als bijvoorbeeld seizoensfruit zoals aardbeien en frambozen. Natuurlijk mag in dat rijtje groenten de asperge niet ontbreken. Limburgs trots… tenminste…

Asperges, ik vind ze heerlijk om te eten en beleef ook veel plezier aan het bereiden ervan. Maar dan wel tijdens het aspergeseizoen. En ja, wat dat aspergeseizoen betreft, daar wringt de schoen een beetje (veel). Ik heb vroeger zelf asperges gestoken en met een mooi, warm voorjaar begon het steken zo’n beetje eind april. Was het wat kouder, dan werd er pas vanaf begin mei gestoken.

Hoe anders is het tegenwoordig. Nu begint het aspergeseizoen al half of eind maart. Zo zag ik op social media een reclame voorbij komen waarin 5 april als start van het nieuwe aspergeseizoen wordt genoemd. Met een beetje pech zit dan nog de vorst in de grond. Wat ik daarnaast raar vind is dat het niet de minste koks zijn die al zo vroeg het aspergeseizoen openen. De grote jongens, die ooit predikten vooral met lokale producten te werken en de seizoenen in ere te houden.

En dan openen ze op 5 april het aspergeseizoen met asperges uit de kas! Met als verklaring dat die net zo lekker zijn als de asperges van de koude grond; misschien nog wel lekkerder – al kan ik me dat bijna niet voorstellen. Ik ben dan ook van mening dat ze zo het aspergeseizoen wel heel lang rekken en dat tegen de tijd dat de asperges van de koude grond komen de mensen er al genoeg van hebben (genoten).

Wat mij betreft, ik wacht in ieder geval gewoon tot mijn leverancier ze weer heeft, asperges. Ja, ik haal ze gewoon bij een aspergeboer en rijd er zelfs voor naar Sevenum omdat ze daar nog van de koude grond komen en ontzettend lekker zijn – of ik maak ze ontzettend lekker klaar, dat kan natuurlijk ook. Dus bij ons duurt het nog even voordat we asperges serveren. Maar als het zover is dan schijnt hopelijk het zonnetje en kunnen we op het terras genieten van verse asperges. Met een passend glaasje wijn erbij… wat wil je nog meer.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad