De druivensoort Sauvignon Blanc staat in veel wijnregio’s van Oostenrijk, maar vooral in het zuiden van Stiermarken worden van deze druif grandioze wijnen gemaakt. Sauvignon Blanc komt oorspronkelijk uit de Franse Val de Loire. Toch doet ze het in Oostenrijk erg goed, door de optimale combinatie van zonnige hellingen, armere bodems en koele nachten.
Tekst: Bert Dielen | Beeld: Leon Vrijdag
Kenmerkend voor Sauvignon Blanc-wijnen in de Südsteiermark is het volle spectrum. Naast frisse zuren en aroma’s vindt men bij zeer rijpe druiven ook serieuze tonen van cassis en zwarte bes. Bij overrijpe druiven verdwijnen de heftige aroma’s juist weer. Ook de rijping van de wijn in de fles kan het aroma heel wisselend beïnvloeden. De wijnen van Sauvignon Blanc-druiven zitten qua smaak meestal tussen de al te groene tonen van kruisbes en de al te rijpe tonen van zwarte bes. Een mooie mix, zo mag ik wel stellen.
Een van de wijnmakers die in het gebied actief is, is Christoph Polz. Het bedrijf heeft onder andere als doel om duurzaamheid in het hele proces van wijnmaken te verankeren. De oorsprongsclassificatie (DAC) zal steeds belangrijker worden, vooral in de lokale categorie ‘Village’ (gemeente-appelatie) wijnen
Het merendeel van de wijngaarden van het bedrijf (ongeveer 80 hectare) bevindt zich in de directe omgeving van het domein aan de Zuid-Stiermarkse wijnroute. De ‘terroir’ wordt gekenmerkt door schelpkalksteen en koraalrifafzettingen. Een bijzondere wijngaarden is onder andere Grassnitzberg. Tevens is er een wijngaard waarvan in de toekomst een premier cru status wordt verwacht, “Verder is er nog Witscheiner Herrenberg, de Chardonnay Grand cru Obegg en het vlagschip van de wijnmakerij de Grand cru wijngaard Hochgrassnitzberg. Op de premier cru wijngaard Theresienhöhe vinifieert men Sauvignon Blanc op leisteenbodems als specialiteit
De vinificatie vindt plaats in een kelder die de wijnen zelf volgt. Vanaf de Village-wijncategorie wordt alles spontaan vergist en een jaar lang zonder enig ingrijpen in het vat gerijpt. Het wordt dan minimaal gezwaveld. Kortom, een lange opslag op de fijne droesem is erg belangrijk om de wijnen de tijd te geven om hun structuur op te bouwen en om de complexiteit van hun mineraliteit vast te stellen naast het karakteristieke Zuid-Stiermarkse fruit.
Wijnhuis Polz blijft trouw aan zijn beleid en is altijd op zoek naar het evenwicht tussen charmant, typisch fruit en structuurrijke kruidigheid in zijn wijnen. Afhankelijk van de herkomstcategorie wordt uiteindelijk in de kelder duidelijk hoe perfect deze verhouding is. Regionale wijnen zijn typische variëteiten die zorgeloos plezier overbrengen, terwijl village- en single vineyard wijngaardwijnen de structuur van hun bodems vóór een dominante vrucht plaatsen, en u uitnodigen om er intensief mee om te gaan.