Kulinaire: Gedroomd

12 juni 2020

Een mooie zaterdag ergens in juni. De zon schijnt en het is al redelijk druk in de stad. En op de terrassen, die her en der al redelijk vol zitten. Ik loop naar de auto; boodschappen doen voor de zaak.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Het mooie weer, zo lieten de weersvoorspellingen eerder vandaag zien, zal zeker een aantal dagen aanhouden. Prima, denk ik terwijl ik de auto start. Dat betekent een mooie, zwoele avond en dus een vol terras.

Ik kom terug en parkeer de auto bij het Romerhuis om uit laden. Bij Bistro Schell en Ald Venlo, zie ik, zitten de mensen al gezellig op het terras te genieten – Kwartelenmarkt 11 en wij zijn nog niet geopend. Tijdens het uitladen en opruimen van de spullen gaat keer op keer de telefoon – ja, ik ben nog steeds een voorstander van telefonisch reserveren. Ik moet de bellers echter teleurstellen: we zitten helemaal volgereserveerd; wat zeg ik, we zitten bomvol. Buiten op het terras en zelfs een paar tafels binnen. Toch zo’n 60 gasten. Heerlijk.

Even later duiken we de keuken in en gaan aan de slag. Terwijl we bezig zijn arriveert de bediening. Ook zij beginnen, wetend van de te verwachten drukte, met hun werkzaamheden. Het terras wordt geveegd, de parasols gaan open en de tafels worden gedekt. Het ziet er weer mooi en gezellig uit en niet alleen bij ons. De hele Kwartelenmarkt straalt sfeer uit.

Dan is alles in gereedheid gebracht, het team staat klaar, zowel in de keuken als in de bediening, en de eerste gasten arriveren. In een mum van tijd zit het terras vol. De bonnen komen binnen, de bedrijvigheid begint. De eerste drankjes worden geserveerd en vervolgens gaan ook de eerste gerechten de keuken uit.

De avond vordert. Geroezemoes, gelach, het gekletter van glazen, kortom, de voor de Kwartelenmarkt zo kenmerkende geluiden van gezelligheid. Dan verlaten de eerste gasten tevreden en voldaan, hopen we, het terras. Anderen zullen volgen. Nog even en de rust keert weer.

De laatste loodjes nog en we zijn klaar. Moe en voldaan drinken we met z’n allen een drankje (of twee, drie…). We bespreken de avond, kijken wat op onze telefoons, lachen met elkaar en proosten op weer een geslaagde drukke avond. Vervolgens gaan we in stilte naar huis.

En dan… opeens… een irritant hard gezoem dat maar blijft aanhouden. Steeds luider, zo lijkt het. NL-Alert, denk ik in eerste instantie. Totdat ik, slaapdronken, besef wat er aan de hand is. Het is die verdomde wekker. Ik word wakker, zie de zonnestralen door het raam naar binnen schijnen en dan komt het besef… Ik heb gedroomd, een mooie droom, nog net geen natte droom.

Ik sta op en ben weer terug in de realiteit. Het belooft inderdaad een mooie dag te worden, zoals in mijn droom. Maar met halfvolle terrasjes, de anderhalve-meter-maatregel, andere beperkingen en desinfectiepompjes. En… nog niet de helft van het aantal gasten.

Het was een mooie droom en hopelijk wordt die droom snel weer werkelijkheid.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad