Kulinaire: Geen kater bij het drinken van wijn zonder sulfiet?

21 mei 2021

Er is steeds meer sulfiet-arme of -vrije wijn op de markt te vinden en de kwaliteit stijgt. Dat is goed nieuws, zul je denken, want sulfiet is een allergeen dat voor hoofdpijn kan ­zorgen. Is sulfiet dus de spreekwoordelijke man met de hamer na een glaasje teveel, de vriend die we de schuld kunnen geven als de slapen kloppen? Betekent geen sulfiet geen kater?

Tekst: Gijs Lina | Beeld: Leon Vrijdag

Sulfiet wordt toegevoegd om wijn langer en beter houdbaar te maken. De chemische stof gedijt goed in wijn met lage pH-waarden: hoe zuurder, hoe beter. Maar door de klimaatverandering stijgen de pH-waarden. Dus om in de toekomst de wijn goed te kunnen conserveren, is een alternatief met dezelfde conserverende eigenschappen nodig.

Maar sulfiet kent nog meer nadelen. Het beïnvloedt niet alleen de fruitige smaak van de wijn, het is ook geen fijn middel om mee te werken als wijnproducent; het kan direct op je luchtwegen slaan. Dat het een zwaar allergeen is, merken ook sommige wijndrinkers. Ik krijg weleens te horen in mijn winkel: “Mijn vrouw krijgt er rode vlekken van op haar borst.” Het is de reden waarom wijnmakers steeds minder sulfiet mogen toevoegen.

En hoe zit het dan met die katers? De kans op hoofdpijn bij wijn zonder sulfiet is kleiner, maar: sulfiet staat niet gelijk aan hoofdpijn. Vergis je niet, in élke wijn zit een beetje sulfiet, omdat het voortkomt uit sulfaat dat van nature in de druif zit. Maar je vindt het bijvoorbeeld ook in aardappelkroketjes.

Dat ­sulfiet de boosdoener is, dat dit stofje zorgt voor een hamerend hoofd na het drinken van een paar glaasjes wijn, daar is geen bewijs voor. Op mensen met een intolerantie na heeft het overgrote deel van de wijndrinkers na een paar glazen geen last van het conserveringsmiddel.

Nee, wie na het drinken van een paar wijntjes last van hoofdpijn krijgt, heeft last van een ontgiftigingsproduct van alcohol dat ontstaat wanneer het lichaam de alcohol eruit probeert te werken. Dan heb je ook nog de hoofdpijn die ontstaat door de uitdroging als gevolg van alcohol, als je niet genoeg water tussendoor drinkt. Tel daar de irritatie van de maag door het goedje bij op en ­voilà: een kater.

Kortom, sulfiet of geen sulfiet: Wijn bevat genoeg andere elementen om je de volgende ochtend niet helemaal happy te voelen. Moet je nu komend weekend dat wijntje laten staan? Nee, want daar is wijn te lekker voor. Bovendien, wie met mate drinkt en af en toe een glaasje water pakt kan fysieke malheur een heel eind voorkomen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad