Kulinaire: geschenken van het pauselijk kasteel

4 december 2020

Voor wijnliefhebbers in het algemeen en die van Franse wijnen in het bijzonder is de naam Châteauneuf-du-Pape een begrip. Het dorp in de nabijheid van de stad Avignon telt slechts iets meer dan tweeduizend inwoners maar geniet een wereldfaam die alleen te danken is aan de wijnen die er vandaan komen.
Tekst: Bert Dielen | Beeld: Leon Vrijdag

Ook al is Châteauneuf-du-Pape met zijn 3.000 hectare wijngaarden een kleintje in het gebied van de zuidelijke Rhône dat ruim 70.000 hectare groot is, het is nog altijd de absolute koploper als het gaat om kwaliteit en prijs. Het was trouwens het eerste gebied in Frankrijk dat, in 1936, de status kreeg van Appelation d’Origine Controlée (AOC), de kwaliteitsaanduiding die in heel Frankrijk nog steeds wordt gehanteerd.
Veel wijnliefhebbers kennen Châteauneuf-du-Pape van een bijzonder kenmerk van veel wijngaarden: de bodem die bedekt is met grote, ronde stenen. Zij zorgen ervoor dat de hitte van overdag wordt vastgehouden en ‘s nachts weer aan de druiven wordt afgegeven.
Voor een wijn uit Châteauneuf-du-Pape mogen liefst dertien verschillende druivensoorten worden gebruikt, maar de belangrijkste druif is er nog altijd de grenache. Steeds belangrijker worden de syrah en de mourvèdre. Verreweg de meeste wijnen, ruim negentig procent, zijn rood maar de bescheiden hoeveelheid witte is vaak ook van uitzonderlijke kwaliteit. Wijnschrijvers van naam uit de hele wereld zoals Robert Parker, James Suckling of Jancis Robinson waarderen toppers uit het gebied met hoge scores, soms zelfs de maximale score van 100 punten.
De laatste jaren zie je dat langzamerhand een nieuwe generatie zorgt voor een verandering van stijl en kwaliteit. Naast de klassieke wijnen van huizen als Rayas, Clos de Papes, Charvin of Vieux Télégraphe, vind je ook wijnen met een meer internationale stijl, vaak gemaakt door jongere, innovatieve wijnmakers. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor iemand als de oenoloog Philippe Cambie die tal van topdomeinen in Châteauneuf-du-Pape, maar ook elders, van advies voorziet.
Opvallend is ook hoe (jonge) vrouwelijke wijnmakers steeds vaker aan het roer staan zoals bij Domaine de Pegau, Domaine Saint-Préfert, Domaine de la Charbonnière, Le Vieux Donjon, Domaine Giraud of Domaine de la Mordorée. Met als absolute uitschieter de Cuveé Da Capo Van Domaine de Pegau. Deze wijn is vanaf 1998 7 maal gemaakt en kreeg 4 x 100, 2 x 99 en 1 x 98 punten van Parker. Deze wijn kan wel 30 tot 40 jaar rijpen en wordt tot wel 15 literflessen afgevuld; die kunnen vaak dubbel zo lang rijpen als de 0.75 liter.
Ooit, in de veertiende eeuw, was het dorp het buitenverblijf van de paus die in die tijd in Avignon resideerde. De ruïne van het pauselijk kasteel op het hoogste punt van het dorp bepaalt nog altijd het beeld van Châteauneuf-du-Pape, letterlijk: ‘het nieuwe kasteel van de paus’. De blikvanger kan nog altijd model staan voor de wijnen: een roemruchte geschiedenis en nog altijd uittorenend boven de wijnen uit omringende gebieden.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...