Kulinaire: Gezonde spanning bij de herstart

5 juni 2020

Het is 1 juni en de klok staat op 11:55 uur. Met mijn hond Bobby wandel ik door de stad. Allebei – ja, echt waar, ik kan het aan hem zien – voelen we de gezonde spanning, de vreugde ook die er in de Venlose binnenstadstraten heerst en genieten van het moment.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Wat we zien is een fijn straatbeeld van terrassen strak in het gelid, wachtend op de komst van de eerste gasten. Die op hun beurt staan te popelen om aan een van die wat ver uit elkaar staande tafels – het is vooralsnog niet anders – plaats te nemen. Het is een periode van 11 weken maar het lijkt wel eeuwen geleden dat we dit beeld voor het laatst zagen. En neem het van me aan, ik heb het gemist. Ik was klaar met de lege terrassen, de opeen gestapelde tafels en stoelen.

Nu loop ik langs de terrassen en zie ondernemers en werknemers met een blik van gezonde spanning in de ogen de laatste puntjes op de ‘i’ zetten; alsof ze bezig zijn met de opwarmronde van een Formule 1-wedstrijd. En ik denk: het gaat echt gebeuren, yes, we mogen weer open.

Dan is het 12.00 uur en springt het licht op groen. De terrassen stromen vol. Nou ja, zo vol als volgens de regels mag. En dat is iets waar we weken en weken op hebben gewacht. Het beeld in de stad is weer zoals het hoort te zijn: vrolijke mensen op straat, op de terrassen, op gepaste afstand dus, en de zon schijnt vrolijk op onze hoofden.

Dezelfde spanning die ik bij mijn collega’s zie die dag, voel ik ook. Het is geen negatieve, maar juist een gezonde spanning, alsof je je bedrijf voor het eerst opent. Je weet dat je er klaar voor bent, alleen weet je niet wat je te wachten staat. Maakt niets uit, het geeft een heerlijk, energiek gevoel. Zelf gaan we om 18.00 uur open, als een deel van de collega’s de eerste uren er op heeft zitten. We ontvangen de eerste gasten en je merkt, voor hun is het ook even wennen. Maar al snel verandert dat, vertellen we elkaar dat we ons wederzijds hebben gemist. Mooi begin van de herstart.

Een herstart waarvan ik hoop dat die zich doorzet. Dat de gasten niet alleen vandaag, 1 juni, maar ook morgen, op andere doordeweekse dagen en in de weekenden de Venlose horeca bezoeken. Daarbij wel rekening houden met de maatregelen zoals die er liggen, zodat we niet weer op slot hoeven.

Kort gezegd, ik kijk en keek als een tevreden mens terug naar 1 juni, naar de herstart, de bevrijdingsdag van de  horeca.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...