Kulinaire: Goed nieuws?

15 januari 2021

Een beetje vreemde kop boven deze column wellicht, in een tijd dat goed nieuws schaars is. Maar net zoals ik zijn er ongetwijfeld een hoop andere mensen wel eens aan toe, aan goed nieuws. Maar waar moet je dan aan denken als je het over goed nieuws hebt. Dan zul je toch de blik wat verder vooruit moeten zetten. Dan kun je je wat de horeca betreft alvast met de handrem erop de verder hoopvolle vraag stellen wanneer die weer open mag. Hoe zal het er op zo’n moment uitzien? Gaan we dan voorlopig naar een anderhalve-meter-samenleving of kunnen we al snel weer ongedwongen naar de kroeg?

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Iets anders is dat je in de afgelopen periode zag dat restaurants er van alles aan deden om met heerlijke kerstmenu’s to go toch wat omzet te genereren. Ik werd dan ook regelmatig – in positieve zin – van mijn sokken gefietst door al die thuisbezorgers. Het niveau van die merendeel drie- en viergangenmenu’s was van hoge kwaliteit en veel mensen hebben er van genoten. Opnieuw vooruit kijkend ben ik benieuwd of het een trend is die zal blijven, of er voor de restaurants ook een echte thuisbezorgd-markt is ontstaan?

Zelf merkte ik dat we veel bestellingen kregen van mensen die we tot dan toen niet in de zaak hadden gehad – het zal bij collega’s niet anders zijn geweest. Een mooie kans om ook de minder bekende gast van de kwaliteit van jouw restaurant te overtuigen. Ieder nadeel heb z’n voordeel, zullen we maar zeggen.

Met de feestdagen achter de rug staan we nu normaal gesproken voor de vastelaovesperiode. Maar het is nu niet normaal. Toch hoop ik van ganser harte dat café-eigenaren dezelfde innovatieve wegen zoeken om nog wat te verdienen als hun collega’s in de droge horeca. Het duurt nog even maar zo dadelijk is het vastelaovend – ook al wordt het dan niet gevierd. Er zal links of rechts echter voorzichtig wel een pilsje worden gedronken. Maar het kan dan natuurlijk niet zo zijn dat de Venlonaar dat bier bij de supermarkt gaat halen.

Ja, ik weet het, de vraag zal dan zijn: wat en waar kunnen we dan heen? Misschien dat we uit solidariteit met z’n allen bij ons eigen, favoriete café een bierpakketje bestellen, compleet met een vettige hamburger ‘met lauk’ om de dagen wat ‘kwanter’ door te brengen. Voor het boerenontbijt op dinsdag heb ik misschien nog wel een alternatief…

Nee, ik roep nu niet op tot massale thuisfeestjes, maar denk aan het glas heffen en petit comité of misschien wel virtueel, een soort video-vastelaovend. Ja, het zal even wennen zijn, maar iets, of een klein beetje iets, is beter dan niets. Bovendien steunen we zo op afstand de Venlose cafés. Ik ben dus benieuwd wat aankomende periode zal brengen. Op enig moment een beetje goed nieuws, al denk ik dat het hele goede nieuws nog even op zich laat wachten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad