Kulinaire: Het was zomer

25 september 2020

En opeens slaat het weer om en kondigt de herfst zich aan. Natuurlijk, midden in de zomer was er even een dipje dat snel weer verdween. Maar verder hebben we, op een enkele dag na, al meer dan een half jaar prachtig weer. Waar we als horeca, op de eerste maanden na helaas, gelukkig van hebben kunnen profiteren.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Maar nu wordt het herfst, verandert er iets. Ik loop door de stad, zie de bladeren verkleuren, van de bomen vallen. De zomer is nu echt voorbij. Wat gaan de komende maanden brengen? Normaal kijk je daar naar uit, dat najaar, gevolgd door feestdagen. Ook als horeca-ondernemer. Waar de stad met feestverlichting en dergelijke extra sfeervol wordt gemaakt, passen wij de kaart aan het nieuwe seizoen aan.

Die feestverlichting gaat er zeker weer komen, net als wij de kaart op het najaar en de feestdagen afstemmen. Maar verder? Dat weet niemand. Ja, het wordt kouder, natter, het terras dat in de zomer nog vol zat, zal zeker zonder ingrijpende aanpassingen geen echt toevluchtsoord meer zijn. We moeten naar binnen, het café, het restaurant in.

Normaal geen probleem, maar nu, met al die berichten… Ook ik verwacht, helaas, dat het aantal besmettingen zal toenemen. Dat baart me zorgen. Komt er een tweede lockdown, moeten we weer dicht? Moeten we strengere maatregelen nemen, wat in horeca zo lastig is. Sfeer en gezelligheid, daar draait het om.

Laat ik echter positief blijven en ervan uitgaan dat die lockdown er niet komt. Dat we allemaal ons gezond verstand gebruiken en dat stijgend aantal besmettingen een halt kunnen toeroepen. Niet dat we dan snel weer naar een normale situatie gaan, dat zal nog wel even duren. Maar als we met wat passen en meten kunnen blijven genieten van een bezoek aan café of restaurant, dan is dat al heel wat. Niet leuk, maar het is zoals het is.

Dus hoop ik dat de horecabezoekers gewoon blijven komen. Volgens mij kan het ook, weliswaar in ietwat aangepaste vorm. Even naar de kroeg waar je regelmatig komt, lekker uit eten bij een van die vele fijne Venlose restaurants. Maar misschien een keer vaker door de week dan in het weekend, vanwege de spreiding. Beetje afstand houden ook, handen goed wassen en bij klachten thuis blijven.

Het is veel van hetzelfde liedje, ik weet het. Desondanks denk ik dat alle Venlose horeca-ondernemers hun best blijven doen – ondanks de beperkingen – om het hun gasten naar de zin te maken, dat zit in ons DNA. Ik wens al die horeca-ondernemers komende tijd dan ook veel succes en veel creativiteit toe. Dat we over dat laatste volop beschikken hebben we de afgelopen maanden zonder meer laten zien.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...