Kulinaire: Hittegolf

14 augustus 2020

Om maar eens een open deur in te trappen, ja het is warm, echt warm, On-Nederlands warm. Je zou spontaan een siësta willen invoeren. En wat doen we met eten? Geen weer voor erwtensoep en boerenkool. De barbecue dan maar? Uiteraard erg lekker nu we met z’n allen massaal thuis blijven. Maar dagelijks barbecueën…

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Zelf zie ik dat er veel soep wordt gegeten. Of dat een fabel is, met warm weer kun je het beste soep eten? Nee, het eten van warme gerechten is bij hitte juist aan te bevelen. Beter voor de bloedsomloop. Koude drankjes, ja, ook een koel pilsje (sorry) of een ijsje zijn juist niet altijd goed in de strijd tegen hoge temperaturen. Maar ik zal de laatste zijn die zegt: niet doen, hahaha.

Ondanks of dankzij dat warme weer zie ik gelukkig in Venlo volop volle terrassen. Ook ondanks de beperkende coronamaatregelen. Laat ik daar verder maar niet al te zeer op ingaan, dat deed een Venlose horeca-ondernemer al voldoende op de landelijke televisie. Maar ik kan het niet nalaten te schrijven dat ik mijn buik vol heb van het hypocriete gedrag van types die het zogenaamd zo goed mogelijk met ons voor hebben, die het er zo moeilijk mee hebben maar vervolgens aantonen dat ze lak hebben aan alle maatregelen.

Al zijn er natuurlijk ook die wel het goede voorbeeld geven, die zich wel keurig aan de regels houden. Chapeau. Als horeca-ondernemers moeten we inzien dat het menens is. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we de horeca in Venlo zo goed mogelijk draaiende moeten zien te houden, conform de maatregelen. Het is niet anders. Terug naar enkele maanden geleden wil niemand.

Terug naar de gerechten dan maar. Warm kan dus prima met warm weer. En als ik dan weer terug mag vallen op mijn stokpaardje ‘de klassiekers’: ik las van de week dat een collega een verse bearnaisesaus had gemaakt. Top, er werd lovend over gesproken. Ik hoop dat collega-koks, aangespoord door de gasten, meegaan in deze trend. Het is maar iets kleins, maar daardoor stijgt een gerecht wel uit boven het kant-en-klaar-niveau dat je helaas nog altijd in bepaalde etablissementen tegenkomt.

Goed, ik heb mijn punt gemaakt, mijn column is weer aan zijn eind. Geniet nog even van  de mooie dagen en van de vakantie die er weer bijna op zit.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad