Kulinaire: Is koken topsport?

2 april 2021

Koken en topsport. Ja, dat wordt nog wel eens gezegd over chefs of koks in een restaurant, dat koken topsport is. Vandaar het kopje boven deze column, een titel die ik al langer in mijn hoofd had, vooral als ik naar ‘topsport’ kijk. Ja, tussen haakjes, ik had ook zogenaamde topsport kunnen schrijven, want soms lijkt het nergens op. Voor alle duidelijkheid, ik het over voetbal. Eveneens voor alle duidelijkheid, in mijn beleving, het is mijn opvatting of mening, iemand anders mag met mij van mening verschillen.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Neem bijvoorbeeld VVV-Venlo, dat doet het de afgelopen periode niet best, slecht, soms belabberd, in mijn ogen. Of denk je eens lekker te kunnen gaan zitten voor een mooie interland als Nederland – Turkije en constateer je na afloop dat het allemaal niet goed was. Was het topsport, was er inzet en mentaliteit? Je kunt er, opnieuw naar mijn mening, over discussiëren. Laten we het erop houden dat het Turks elftal die pot terecht heeft gewonnen.

Maar goed, in het kopje wordt topsport gelinkt aan koken en op dat punt zijn we nu aangekomen. Zoals ik al schreef: er wordt wel eens gezegd dat koken topsport is en nee, dat zijn niet mijn woorden. Zelf denk ik dat die vergelijking voor heel wat beroepen opgaat. Ik wil niemand voor het hoofd stoten door het alleen op de kookkunst te betrekken.

Een van mijn vroegere sous-chefs vergeleek ooit restaurants met voetbal: de meer-sterrenzaken, de wereldtop kun je vergelijken met de Champions League, een treetje lager kook je op Europa League-niveau, vervolgens de Eredivisie en ga zo maar door. Net zoals in het voetbal liggen de restaurants in een specifieke ‘divisie’ redelijk dicht bij elkaar. Springt er een bovenuit, dan volgt promotie, wat in de horecawereld bijvoorbeeld een speciale vermelding in een gerenommeerd vakblad of toekenning van een ster kan betekenen. Of moet ik het ‘het winnen van een ster’ noemen.

Zelf maak ik ook graag een vergelijking tussen koks en voetballers als bijvoorbeeld een stagiaire mij vraagt waarom ik geen sterrenzaak heb. Mijn antwoord is dan steevast: net zoals niet iedere voetballer in het Nederlands elftal kan spelen kan niet iedere kok een ster koken. En dan kom je natuurlijk weer bij overeenkomsten die betrekking hebben op topsport zoals talent, motivatie, beleving, incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen. Met alleen talent haal je de top niet (uitzonderingen daargelaten), waarmee ik niet wil stellen dat er onder de top geen talent is. Sterker nog, ik denk dat iedere kok op zijn of haar manier een talent heeft/is. Misschien heb ik zelf wel het talent om een paar treetjes hoger – al zullen er best wat mensen hun bedenkingen over hebben – te koken, maar niet de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen.

Wel heb ik de motivatie en gedrevenheid om op het niveau te presteren waarop ik nu presteer – en daar gaat het toch om. Wat je doet moet je proberen zo goed mogelijk te doen en misschien nog wel iets beter. Wat me weer bij topsport en daarmee voetbal brengt. Dat is toch regelmatig, om een vakterm te gebruiken, slappe hap. Kijk, een tegenstander kan beter zijn, maar toon in ieder geval beleving, motivatie en doorzettingsvermogen. Dat wordt ook van mij en mijn team verwacht. Presteren we onder de maat – te weinig beleving, te weinig inzet – dan zouden er minder gasten – lees: minder publiek – komen. Dan zouden de beoordelingen kritisch zijn – lees: het gejuich blijft achterwege.

Overigens, ondanks onze inzet en beleving gaat het bij ons ook wel eens wat fout. We zijn maar mensen… net als de topsporters…

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad