Kulinaire: Komkommertijd

16 juli 2021

Zomertijd, komkommertijd, wordt vaak gezegd. Je zou het niet zeggen als je kijkt naar wat er momenteel allemaal gebeurt. We hadden corona, kregen versoepelingen, te snel, te massaal, dus weer oplopende besmettingscijfers en als klap op de vuurpijl het extreme weer en de (te verwachten) overstromingen.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Ik weet niet of wij op de Kwartelenmarkt, waar we de Maas bijna kunnen zien, natte voeten gaan krijgen; ik kan het me bijna niet voorstellen. Voor bedrijven nog dichter bij die Maas is het echter alle hens aan dek. Net zoals voor de bewoners in gebieden waar overstromingen plaats vinden of te verwachten zijn.

Aangezien dit een culinaire column is beperk ik me echter even tot de horeca. Tot de collega-bedrijven die zich in de gevarenzone bevinden. Want stel je je eens voor hoe het is om bijna 10 maanden dicht te moeten zijn – ook al hadden we iets aan inkomen door steun, het thuiskoken en de afhaalmenu’s. Dan mag je eindelijk open. Eerst met beperkingen, die worden versoepeld, en dan is het bijna weer als ‘normaal’.

Eindelijk weer open. Hopelijk met voldoende personeel, want dat is nog wel een dingetje. En vooral: met gasten die staan te popelen om te genieten van wat je doet, de gastvrijheid, het vers getapt pilsje, het heerlijke eten en noem maar op. Zijn we als horeca net lekker op stoom, begint het coronagezeik – excuses voor mijn taalgebruik – opnieuw.

Opnieuw beperkingen, die ze vooral in de natte horeca merken. Komt  nu het rare, onbestendige weer bij. Wel terrasweer, geen terrasweer, te warm, te koud, te nat, het gebruikelijke geneuzel. Vooral door dat te nat kunnen nu de nodige horecaondernemers hun zaak wéér sluiten. Het lijkt wel of de horeca niets bespaard blijft. Ja, misschien valt het mee, hoor je dan. Of iets van: er zijn ergere dingen. Klopt, maar probeer je toch maar even in de ondernemer te verplaatsen die alwaar de deuren dicht moet doen en allerlei maatregelen moet nemen. Ik hoop in ieder geval dat de getroffen ondernemers zich er doorheen slaan en dat hun nog meer leed bespaard blijft.

Kom ik nog even terug op het begrip komkommertijd. Niet zoals hierboven bedoeld, maar, om op een culinaire manier te eindigen, als tijd om met komkommers iets te koken. Zoals een heerlijke frisse tzatziki of een ceviche van zalm met ingelegde komkommer Dus hierbij een recept voor ingelegde komkommer:

1 komkommer
1 dl witte wijn azijn
50 gr suiker
Scheutje water
Gehakte verse rode peper
Zout
Vers gesneden koriander
Vers gehakte gember
Beetje rasp van een limoen

Meng alle ingrediënten behalve de komkommer en breng naar eigen inzicht op smaak. Snijd de komkommer doormidden en verwijder het zaad, snij met behulp van een dunschiller dunne reepjes komkommer en leg deze in de marinade voor een nacht. Serveer deze komkommer bijvoorbeeld bij een ceviche van zalm of gerookte zalm, maar het smaakt ook prima bij een saté.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad