Kulinaire*: ‘Kump good’

18 maart 2020

Het is 9 uur ’s avonds, ik kijk uit het raam en zie niemand op straat, op de Parade, in hartje Venlo. Een plek waar op dit tijdstip altijd wel iets te doen is, door de week en zeker in het weekend. Ik staar naar de lege straat en me bekruipt het gevoel dat we met z’n allen in een foute film zijn beland. De horeca is dicht en wie weet wat er ons nog allemaal te wachten staat.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Toch is er ook iets positiefs aan deze crisis, althans zo kijk ik er tegenaan: we helpen elkaar en delen allemaal grotendeels dezelfde problemen. Daarnaast zie ik meteen weer die creativiteit die zo typerend is voor ondernemers: restaurants die gaan bezorgen of koks die voor hulpverleners gaan koken zodat die er met volle energie tegenaan kunnen blijven gaan – van onder meer die hulpverleners wordt nu nog meer dan normaal gevraagd.

Wat ons restaurant betreft, dat blijft voorlopig even op slot. Sowieso tot de aangegeven datum van 6 april. En daarna? Of we dan bijvoorbeeld gaan bezorgen zie ik na die datum dan wel weer. Momenteel leven we van dag tot dag, kunnen dingen van het ene op het andere moment veranderen en kan het zo maar zijn dat bezorgen tegen die tijd ook niet meer mag.

Wat mij verder opvalt, is dat sinds de horeca dicht is er in de winkels ook nauwelijks meer iets te doen is. De mensen blijven weg en daarmee komt de detailhandel, ondanks dat ze vaak nog open zijn, voor een soortgelijk probleem te staan als de horeca.

Het wordt dus lastig komende tijd. Maar ik verwacht dat veel ondernemers na deze crisis genoeg creatieve acties zullen bedenken waardoor we er met zijn allen sterker uit gaan komen, al zal de hulp van de overheid daarbij onmisbaar zijn. We zullen over een tijd terugblikken en tegen elkaar zeggen ‘weet je nog toen we het voorjaar van 2020 dicht moesten? Klote, maar het haalde wel het beste in ons naar boven. En nadat het ergste leed geleden was hebben we echt goed samen gewerkt om onze handel weer tot een succes te maken.’

Ja, ik weet het, het is misschien een wel erg zonnige vooruitblik. Net als iedereen weet ik niet wat komen gaat, heb ook ik de zorgen of mijn bedrijf straks nog wel bestaat. Toch denk ik dat ik het met de maatregelen van de overheid nog wel even volhoudt, mits de hulp op tijd geboden wordt. En natuurlijk onze gasten en andere bezoekers van de Venlose binnenstad ons weer in groten getale komen bezoeken wanneer dat weer mag. Dat dan de restaurants en cafés weer drukbezocht worden, de winkels weer volop aanloop krijgen.

Tot slot wil ik iedereen, want de gevolgen van het coronavirus treffen iedereen, direct of indirect, heel veel sterkte wensen. Probeer positief te blijven, probeer gezond te blijven. Of, zoals ze in Venlo zeggen: ‘alles kump good!’

*We zetten deze rubriek voorlopig even ‘on hold’, totdat de horeca weer open mag. Ook de andere columns zullen deels met een andere frequentie verschijnen

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad