Kulinaire: laatste rondje

9 oktober 2020

Nog niet zo lang geleden had ik de, inmiddels ijdele, hoop dat ik mijn laatste stukje over het onderwerp corona wel had geschreven. Net zoals veel mensen dachten: dat virus dooft nu hopelijk snel uit. Dus niet.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Het liefst had ik hier nu iets moois over de Venlose horeca willen schrijven. Onderwerpen genoeg. Iets over innovatief met eten omgaan, iets over nieuwe ontwikkelingen. Maar dat is moeilijk. Want het ziet gewoon slecht uit. Schrijf ik, iemand die normaal altijd goed gemutst is. Maar in wat er nu speelt heb ik een zwaar hoofd.

Ja, volgens mij zijn er genoeg goede ideeën om met de huidige situatie om te gaan, ook voor de horeca. Maar het lijkt wel of de horeca in Den Haag totaal geen invloed heeft, of althans niet meer heeft. Ik heb sterk de indruk dat de horeca tijdens de coronacrisis het zwarte schaap is.

Ja, er waren financiële compensaties. Maar naar mijn gevoel zijn die al lang en breed op. Opgegaan aan schuldeisers, aan huurbazen. Aan verlies aan inkomsten dat moet worden opgevangen. Ja, ondernemers zijn creatief, proberen voor iedere uitdaging een oplossing te vinden, maar eens is de rek er uit, loopt de creativiteit vast.

Nu de 22.00 uur-regeling is ingegaan, zonder enig zicht op positieve verandering, ziet het er opnieuw slecht uit dus . Het gros van de horecazaken is te klein en heeft te veel personeel voor deze maatregel. Zelfs break-even draaien wordt zo heel moeilijk.

Nee, zo wordt er in Den Haag geredeneerd, er zijn geen massa faillissementen in de horeca waar te nemen. Nog niet, denk ik dan. Want let op mijn woorden, als het zo doorgaat is Venlo volgend jaar een derde van zijn horecazaken kwijt. Hoe zal de stad er dan uitzien? Nog meer leegstand. En de bezoekers van de stad, de Duitsers voorop, waar moeten die heen? Er staan namelijk niet hordes nieuwe horeca-ondernemers klaar om zaken over te nemen en de boel weer vlot te trekken.

Nu we in Den Haag de slag aan het verliezen zijn, moeten we het op lokaal niveau gaan proberen. Dus is mijn verzoek: gemeentebestuurders, ga nog meer in gesprek met horeca-ondernemers. Luister naar hun angsten en zorgen, luister naar hoe zij de toekomst zien. Laten we gezamenlijk aan oplossingen werken die horeca-ondernemers in staat stellen om in ieder geval wat te verdienen. Want anders gaan we van een sluitingstijd van 22.00 uur naar het laatste rondje. Het allerlaatste rondje. Waarna het definitief over en sluiten is.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad