Kulinaire: ondergewaardeerde gebakjes

13 maart 2020 | Leestijd: 2 minuten

Koffiezaakjes, ik kom er graag, zeker in het eigen Venlo. Waar we gelukkig voldoende keuze hebben. Overigens, naar aanleiding van die frequente bezoekjes bekruipt mij wel eens het gevoel dat veel horecaondernemers liever een dagzaak dan een avondzaak beginnen. Maar zoals gezegd, het is maar een gevoel.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Door mijn werk ben ik wat het bezoeken van een koffiezaak betreft wel heel erg aan bepaalde tijdstippen gebonden. Meestal vindt zo’n bezoek ’s morgens of in ieder geval overdag – wat goed uitkomt bij een dagzaak, maar dit terzijde – plaats. Dus ja, ik ben wel voor een goed kopje koffie te porren. Met wat erbij. Maar wat? Nou, bijvoorbeeld een lekker gebakje. Natuurlijk, het is min of meer iets ‘gewoons’ geworden, zo’n gebakje. Maar daarmee feitelijk ook wat ondergewaardeerd.

Onterecht. En al wil ik niet de eerste zijn om een zaak aan te bevelen, ik wil toch maar even melden dat ergens op de Parade in Venlo taart zelf wordt gemaakt; vers dus. En niet te geloven zo lekker. Dus kom ik er niet onderuit, en wil ik dat ook niet, die geneugte met de lezer te delen. Die toptaart eet je bij Smitje & Snippie. Waarmee ik overigens zeker niet wil zeggen dat er op andere plekken in Venlo geen goed taarten worden gebakken. Maar als ik dan zo’n ondernemer zie die zelf nog taart maakt in de eigen koffiezaak. Tof! Wat ik hiermee wil zeggen is dat het me inspireert dat er ‘kleine’ ondernemers zijn die ons/mij het gevoel geven dat ze hun smaken met alle plezier met ons willen delen.

Gebak, vlaai of taart, wie is er niet mee groot geworden? Dankzij de diverse banketbakkers in het Venlo van toen en nu. Let wel, dat woord banket staat er niet voor niets, een banketbakker is iets anders dan een bakker. Het bakken van banket is het maken van klein gebak en zoetigheden. Daarom worden banketbakkers ook wel suikerbakkers genoemd. Het vak is dan ook een totaal ander vak dan dat van bakker. Een banketbakker is wellicht ooit als bakker begonnen, maar heeft zich daarna gespecialiseerd in banket.

De basis van een banketbakker is dat hij/zij een goede opleiding heeft genoten tot patissier, eigenlijk een luxe naam voor banketbakker, iemand die ook gespecialiseerd is in bijvoorbeeld chocolade, klein gebak en luxe broodsoorten als brioche. Waarmee ik maar wil zeggen dat een gebakje niet zomaar een lekkernij is, maar vakwerk van een ambachtsman of –vrouw. Laten we die zelfgemaakte gebakjes, maar bijvoorbeeld ook vlaaien en taarten, de credits geven die ze verdienen. Geniet ervan, ongeacht waar. Doe ik ook.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad