Kulinaire: oneerlijk

28 augustus 2020

Wat houdt me momenteel bezig? Die vraag stelde ik me afgelopen week. Veel zaken uiteraard, een ondernemer heeft nu eenmaal veel aan zijn hoofd, zelfs in normale tijden. Dus zeker in tijden van – ja, het komt weer voorbij want we hebben er nog dagelijks mee te maken – corona.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Wat dan het meest naar boven komt, wat me dan het meest frustreert is de oneerlijkheid die er, in mijn ogen, hangt rondom de wetgeving en het naleven van de coronaregels. Er wordt weer aangescherpt, was de boodschap, maar met gelijke maten meten ho maar. Zo zie ik het althans. Want volgens mij ligt daarbij vooral de horeca weer onder een vergrootglas.

Laat ik een voorbeeld noemen. Als een gast bij mij komt eten en vervolgens blijkt dat hij of zij tijdens dat bezoek besmet was, moet ik mijn zaak 14 dagen sluiten. Zelfs als de gast bijna zeker weet dat hij of zij besmet is en op de uitslag van de test wacht is bij een positief resultaat de horecaondernemer de pineut.

Maar wat als die gast eerst een modezaak binnenstapt, daar – zonder zich te hoeven registeren – uitgebreid shopt en daarna nog even een colaatje in een coronaproof horeca-etablissement drinkt? U raadt het al: horecazaak dicht, winkel blijft open. Gaat die meneer of mevrouw vervolgens ook nog even naar de supermarkt. Geen probleem.

Maar waarom moet de horeca wel dicht? Naar mijn mening is het wijzer om het gehele personeel te testen en als iedereen coronavrij is mag de horecazaak gewoon open blijven. Bovendien, de horecazaak registreert, dus je kunt precies zien wie er samen met de besmette persoon binnen is geweest. Makkelijk brononderzoeken dus.

Maar ja, ik maak de regels niet en hoef ze gelukkig ook niet te maken gelukkig. Dat doet de politiek. Prima, maar het maakt me wel boos als degene die het hardst roept dat je je aan de regels moet houden, dat je thuis geen feesten mag houden, enzovoorts (prima, hoor) vervolgens zo’n beetje alle regels waar hij voor staat negeert. Dat is nog minder dan niet goed. Naar mijn mening komen we zo juist steeds verder tegenover elkaar staan en lopen de gemoederen steeds hoger op.

Terwijl we juist samen een vuist moeten maken en samen corona moeten bestrijden. Je gezond verstand gebruiken is dan volgens mij een hoofdvoorwaarde. Ja, dat geldt ook voor de horeca, waar het op bepaalde plekken echt veel beter kan. Want waar de ene collega zich streng aan de regels houdt, denken sommige anderen nog steeds dat ze hun eigen regels kunnen bepalen en vervolgens wel zien waar het schip strandt. Wat ik op een bepaalde manier ook nog wel begrijp: het water staat ze aan de lippen en veel horecazaken staan nu in de overlevingsmodus.

Maar we willen niet weer naar een situatie waarin we allemaal de deur moeten sluiten, toch? Ik in ieder geval niet, dus laten we nu met zijn allen de regels naleven en niet steeds over alles lopen zeuren. Het is zoals het is. En het allerbelangrijkste is: bied je gast een veilige omgeving en zorg dat niemand ziek wordt omdat jij de centen belangrijker vindt dan de gezondheid van de gast. Denk dus aan de lange termijn.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad