Kulinaire: Op weg naar een eigen wijn

18 september 2020

In 1994 ging ik naar Californië met het plan hier een wijngaard te kopen om vervolgens mijn eigen wijnen te kunnen produceren. Ik ging met David Abreu naar verschillende stukken grond kijken, waar eventueel wijnbouw mogelijk was. Na een paar uur kwamen we er al achter dat dit te hoog gegrepen was. Eerst moest je de grond kopen en vervolgens nog de wijngaard aanleggen. Dit kostte al snel 500.000 euro per hectare en het duurt minimaal vier jaar tot de eerste oogst en dan nog minimaal één jaar voordat je de wijn kan verkopen. Dit hebben we dus snel uit ons hoofd gezet en gingen kijken naar alternatieven. Zo kwamen we in Australië uit. Daar hebben we vier jaar op rij gekeken welke wijngaarden top kwaliteit druiven produceerden.

Tekst: Bert Dielen | Beeld: Leon Vrijdag

In Australië werkt het als volgt: er zijn talloze druiventelers die zelf geen wijnmaker zijn maar wel de druiven verkopen aan wijnmakers. Dit gebeurt door middel van biedingen die je kunt doen op de druiven. Wie het meeste biedt, krijgt de druiven. Zo kwamen we in 2004 op het idee om zelf mee te gaan bieden op deze druiven en het was al snel raak. We hadden onze eigen druiven gekocht! Vervolgens moesten we we een wijnmaker zoeken die onze stijl wijnen kon maken. Een wijngaard waar we in die tijd veel mee werkte en de stijl erg van waardeerden was Chalk Hill met hun wijnmaker Jock Harvey. Toen hij ons verhaal hoorde, werd hij gelijk enthousiast en wilde graag met ons samenwerken. Vervolgens heeft hij onze eerste Cuvee gemaakt: Hommage Joep Dielen 2004 Shiraz. Dit als eerbetoon aan mijn vader die vlak daarvoor overleden was.

In 2008 wilde we dit uitbreiden met een nieuwe Cuvee: Dielen Grenache. Deze Grenache-druiven zijn afkomstig van zeer oude bush vines die tot wel 80 jaar oud zijn. Omdat deze wijnstokken zo oud zijn krijg je zeer kleine druifjes met een hele intense smaak die zorgen voor een dikke wijn met veel karakter.
Toch bleef het aan ons knagen. We wilden graag een eigen wijn uit Californië hebben. Zes jaar geleden ontmoette we Christopher Tynan, wijnmaker bij Cliff Lede. Tynan, die zeer gepassioneerd en gedreven is, wilde graag ook wat voor zichzelf beginnen en maakt vanaf 2012 naast de wijnen van Cliff Lede ook met veel succes zijn eigen wijnen. Zijn top cuvee ontving in 2013 honderd punten bij wijnrecensent Robert Parker. Hij beschreef de wijn als ‘één van de beste wijn die hij ooit gedronken had.’ Dit waren woorden van een man die meer dan honderdduizend wijnen geproefd. Voor ons een grote eer.

Wij hebben sinds een aantal jaren goed contact met Tynan en hem gevraagd of hij niet een Cuvee voor ons zou kunnen maken. En wel van dezelfde druiven die afkomstig zijn van de wijngaard waar hij zijn top cuvee van maakt. Hij gaf aan hier graag aan mee te werken en maakte voor ons een blend van 68 procent Meleagris Napa Valley Cabernet Sauvignon en 32 procent Judge Family Sonoma Coast Shiraz.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...