Kulinaire: Paso Robles – wijngebied in opkomst

21 augustus 2020

Het waren heerlijke dagen in Californië, zeker met een bezoek aan het walhalla van de Amerikaanse wijnbouw, Napa Valley. Bijzonder waren de ontmoetingen, bijzonder waren – niet onbelangrijk – de wijnen. Gek genoeg maakte een ander Californisch wijngebied minstens zoveel indruk als Napa Valley: Paso Robles.

ekst: Bert Dielen | Beeld: Leon Vrijdag

Opvallend is de metamorfose die deze streek in vrij korte tijd heeft ondergaan. Was Paso Robles nog niet zo lang geleden een stadje waar vooral gehandeld werd in paarden, nu is de wijnindustrie er booming. Je ziet het aan de jonge wijnmakers die er zich vestigen, aan de gigantische investeringen die puissant rijke Amerikanen er doen in de aanleg van nieuwe wijngaarden en de bouw van hypermoderne wijnkelders.

Wat sprong er tijdens ons bezoek boven uit? Op de eerste plaats L’Aventure van de Fransman Stephan  Asseo. Jarenlang maakte hij wijn in Bordeaux. Maar de regels waar de Franse wijnbouw zo rijk aan is, gingen hem steeds meer tegenstaan. Daarom besloot hij samen met zijn vrouw Beatrice in 1997 voor het avontuur te kiezen en naar de VS te vertrekken. Ze keken rond in Napa Valley en Sonoma County maar vonden daar niet wat ze zochten.

Dat was wel het geval in het toen nog tamelijk onbekende wijngebied Paso Robles. Een jaar later was daar hun eerste jaargang een feit. En wat in Frankrijk niet kan: Asseo maakt er  wijnen van bekende Bordeaux-druiven als cabernet sauvignon en petit verdot al dan niet gecombineerd met Rhône-druiven als syrah en mourvèdre.

Een andere Fransman in Paso Robles is de nog vrij jeugdige Guillaume Fabre van Clos Solène (genoemd naar zijn vrouw Solène). Guillaume stamt uit een wijnbouwersgeslacht uit het Zuid-Franse Narbonne. Toen zijn familie in 2000 verhuisde naar de Bordeaux-streek, ontmoette hij daar zijn grote liefde Solène. Aanvankelijk scheidden hun beider wegen zich weer toen Solène in Spanje ging studeren en Guillaume stage ging lopen bij L’Aventure. Toen hij daar een baan kreeg aangeboden, vroeg hij Solène naar de VS te komen. Zo geschiedde en gestadig begonnen beiden te werken aan hun einddoel, een eigen bedrijf. Het begon met twee vaten wijn in 2007 en eindigde (voorlopig?) in 2014 met de ingebruikname van een nieuwe, eigen wijnmakerij, een op het oog eenvoudige loods op een industrieterrein aan de rand van Paso Robles.

In zijn assortiment onder meer Hommage à nos Pairs, een fantastische blend van syrah, grenache en viognier. Maar evenzeer een 100 procent pinot noir en een 100 procent syrah. De meeste indruk maakte evenwel het vatmonster 2013 van een Bordeaux-blend van cabernet sauvignon, petit verdot en cabernet franc: een dijk van een wijn met een gigantische concentratie, prachtig sap, kracht, maar ook finesse.

Wordt bij L’Aventure flink gebouwd, hetzelfde geldt voor Epoch Wines waar nu gewerkt wordt aan een nieuw proeflokaal. Een hypermoderne kelder is inmiddels gereed en daar worden – het wordt bijna eentonig – prachtige wijnen gemaakt, van de bekende Rhône-variëteiten maar ook van zinfandel en tempranillo. Een opmerkelijke en lekkere blend is bijvoorbeeld gemaakt van syrah, grenache, mourvèdre, tempranillo en counoise. Epoch is de creatie van Bill Armstrong, afkomstig uit de olie-industrie, en zijn vrouw Lizz die het bedrijf in 2004 begonnen met een wijngaard van 27 hectare. Inmiddels is het aantal hectares gegroeid tot bijna honderd.

Zo hebben we nog diverse andere wijnmakers bezocht met als conclusie dat we bij alle tien bedrijven geen enkele teleurstellende wijn hebben geproefd. Wat heet, het aantal bijzondere wijnen was niet op de vingers van een hand te tellen.

Ik schreef het al: het waren opmerkelijke dagen in Californië. Buitengewoon fraai weer, vriendelijke mensen, mooie landschappen, prachtige wijnen maar eveneens, hoe gek het ook klinkt in het land van de hamburgers, prima eten. Tenminste, als je er even naar zoekt. Zoals in Paso Robles. Kortom, voldoende reden om bij een bezoek aan Californië niet alleen de focus te richten op Napa Valley maar tevens op dit wijngebied waarvan we de komende jaren ongetwijfeld nog veel gaan horen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...