Kulinaire: Politieke ‘smaak’

12 maart 2021

Over de stand van ons land is de afgelopen periode heel wat gezegd en geschreven. Volop meningen over welke partij of politicus het nu wel of niet goed doet, over op wie te stemmen en over welke partijen het binnenkort met elkaar mogen gaan doen. Daar kan ik wel mijn mening aan toevoegen, maar daar is deze column niet helemaal voor bedoeld. Maar wat als ik het eens in een ander perspectief zet, als ik politiek en maatschappij bekijk als een goed recept. Want daar heb ik wel verstand van, van recepten.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Om te beginnen maak ik er een genderneutraal recept van, wel zo veilig. Normaal gesproken speelt bij een recept de liefde voor het product, voor de ingrediënten, een belangrijke rol. Laat ik dat in dit geval dan ook maar doen – van het tegengestelde is al genoeg sprake.

In deze tijd is het belangrijk om voordat je aan de slag gaat, je handen goed te wassen en desinfecteren. Kijk dan eens goed naar alle bestanddelen, naar het materiaal dat je ter beschikking hebt. Kun je daar wat mee, kan het de toets der kritiek weerstaan? Want alleen met goede bestanddelen kom je tot een smaakvol en uitgebalanceerd geheel. Overigens kun je voor dit recept zowel streekproducten als landelijke ingrediënten gebruiken.

Weeg vervolgens alles goed af zodat er zeg maar een smaakvol geheel, een uitgelezen coalitie van te maken is. Soms kan een ingrediënt op voorhand zeer geschikt lijken,  maar blijkt het bij samenvoeging toch een dissonant te zijn. Maak je keuze op basis van smaak, andere criteria als omvang en kleur zijn niet relevant.

Je hebt uiteraard de vrijheid om ietwat creatief te zijn, maar vergeet niet, dit is een recept waar het in grote lijnen houden aan de afspraken wordt gewaardeerd. Ook belangrijk is dat bij het portioneren ieder het juiste deel krijgt. Afgarneren mag naar eigen inzicht.

Je hebt het nu uit handen gegeven. De basis is gelegd, hoe dat bevalt zal nu blijken. Wordt het gerecht met respect behandeld of wordt alles door elkaar geprakt met als resultaat dat het oorspronkelijke recept niet meer terug is te herkennen. Dat is niet aan jou. Je kunt alleen maar hopen dat je iets hebt gecreëerd dat naast smaakvol ook lang houdbaar is.

Tot slot, veel mensen kiezen voor de gebruikelijke recepten maar eens iets heel anders proberen mag natuurlijk altijd.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad