Kulinaire: Proef lokaal (1)

11 december 2020

Met de feestdagen weer voor de deur ben ik, zoals gebruikelijk, op zoek naar smaken en producten voor mijn menu’s. In deze vreemde tijden wijk ik daarbij wel wat af van mijn normale patroon. Dan bedoel ik niet alleen andere hoeveelheden – die zijn door de sluiting minimaal – maar tevens de aangepaste bezorgmomenten van de leveranciers om hun kosten te drukken, wat begrijpelijk is. Dat biedt mij wel de kans eens wat nadrukkelijker lokaal rond te kijken, naar Venlose producten.
Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag, VenloVanbinnen
Zo ontdekte ik de onlangs geïntroduceerde Greekbaer Piccalilly van Toine en de al langer bestaande en in Venlo en omgeving wereldberoemde satésaus van Joep en sambal van Edu. Op verzoek van VenloVanbinnen besloot ik daar eens wat dieper in te duiken, zoals mijn collega-columnisten dat de komende weken eveneens doen.

Ik begon met de satésaus van Joep van CuliVite. Ik weet dat deze saus in meerdere horecagelegenheden in Venlo maar ook ver daarbuiten al een begrip is. Het gaat om satésaus in pastavorm met een lange houdbaarheid, waarbij me zeer aanspreekt dat hij glutenvrij is (tegenwoordig een must). Om maar even een korte beschrijving te geven: heel gemakkelijk met wat water op te koken, met een kleine scherpe nasmaak die bijvoorbeeld met wat kokosmelk zachter te maken is. Niet alleen heel lekker op de saté, maar bijvoorbeeld ook op een mooi stuk geroosterd vlees.
Vervolgens probeerde ik de sambal edu badjak van Edu. Zelf sambal maken is gemakkelijk en leuk – het is bovendien een product dat lang houdbaar is. Het maken van een goede, onderscheidende sambal vergt echter wel smaakkennis en dat is bij deze sambal zeker het geval. Nu eet ik zelf heel graag sambal en, vraag het maar na in mijn omgeving, ik zie het dus als een verrijking van veel gerechten. Dat spreekt me dus aan bij deze sambal: die is multi-inzetbaar, niet alleen bij Indische gerechten, maar zeer zeker ook als smaakversterker in bijvoorbeeld soepen, sauzen en ragouts.
Last but not least de piccalilly van Toine. Piccalilly is net als sambal een heel leuk product om zelf te maken, maar het vergt wel wat tijd en vakmanschap. En waarom zelf maken als er nu verse Venlose piccalilly verkrijgbaar is. In een leuke verpakking en dito naam: Greekbaer. Proeven dus, iets wat ik dan ook heb gedaan. Veel mensen denken bij piccalilly aan de combinatie met friet, maar zelf ben ik een voorstander van vis met piccalilly zoals gerookte zalm, garnaaltjes of tonijn. De Venlose piccalilly leent zich daarnaast heel goed voor bij geroosterd vlees; hij is qua structuur lekker grof en je proeft de verse ingrediënten.
Tot zover mijn klein aantal suggesties van wat er wel niet lokaal aan zeer mooie producten verkrijgbaar is.
Alvast een fijne voorbereidingstijd.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad