Net als collega-columnist Alex vorige week, ga ik het dit keer hebben over het nieuwe Venlose culinaire erfgoed. Beetje wennen want normaal gesproken maak ik Venlose producten zelf, in het restaurant, zodat ik er een eigen draai aan kan geven. Nu mag ik mijn mening geven over drie Venlose producten van anderen; toch wel spannend en weer eens wat anders.
Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen
Laat ik beginnen met de Greekbaer piccalilly van Toine, de slager die bekend staat als echte ambachtsman. Dat proef je terug in zijn piccalilly: heerlijk frisse tonen, mooi kruidig en bovenal goed gevuld met groenten. Een heerlijk product waar Venlo trots op mag zijn. Mijn tip: pas hem toe bij het ontbijt. Zit je thuis opgescheept met een ‘greekbaer met een ontzettend ochtendhumeur, geef hem – ik weet ook niet waarom ik als vanzelfsprekend ‘hem’ schrijf – een lekker broodje met rosbief, een beetje sla en de piccalilly er overheen en ik weet zeker dat het ‘greeke’ zo is afgelopen.
Volgende gerecht is de satésaus van Joep. Laat ik eerlijk zijn, vooraf was ik een beetje sceptisch: een beetje pasta oproeren met water, een van de zoveelste satésauzen. Maar dat gevoel was al snel verdwenen. Wat een top product. Eenvoudig te bereiden en met een super smaakbeleving. Een beetje pittig en wat hem voor mij bijzonder maakt is dat er een licht zoetje in zit wat dit product wat lichter en minder zwaar maakt dan veel andere satésauzen.
Helemaal mooi is, vanuit horeca-oogpunt bekeken, dat de saus gluten- en lactosevrij is. Voor veel mensen met een allergie echt een uitkomst om toch lekkere satésaus op bijvoorbeeld de kipsaté te eten. Handig is verder dat het een geconcentreerde pasta is waardoor de satésaus lang houdbaar is en je niets hoeft weg te gooien. En de vraag waarop je dit Venlose product zoal kunt toepassen kan beter zijn op wat niet, want dit is een smaakmaker voor bij bijna ieder gerecht.
Dan de sambal van Edu. Het mooie van lokale producten is dat je de maker ervan zomaar tegen kunt komen. Zo trof ik onlangs Edu. Die met passie over zijn nieuwe sambal vertelde. Geweldig hoe iemand met zo veel enthousiasme over pepers kan praten. Het gesprek maakte me tevens heel nieuwsgierig want ook dit is weer een product waarvan er heel veel voorbeelden zijn. De passie van Edu is echter wat deze Venlose sambal onderscheidend maakt.
Uniek is dat er een Venlose twist aan zit, een sambal vol aroma, niet al te scherp dus eigenlijk voor iedereen goed te gebruiken. Het is tevens een lekker kruidig product. Voeg de sambal bijvoorbeeld toe aan je soep, doe ‘m op de boterham of lekker onder de stampot, rijst of wat dan ook. Jouw gerecht krijgt in positieve zin een ‘upspice’.
Ik zou zeggen, fijne feestdagen en vergeet deze producten niet in huis te halen want ze maken de feestdis nog net iets feestelijker.

Schinkemerret terug naar de basis: kleinschaliger, maar wel echt Venloos
Donderdag 24 augustus vindt in ‘hertje stad’ de Schinkemerret plaats. Zoals de traditie betaamd in de laatste week van de zomervakantie. De organisatie kiest er dit jaar bewust voor om het evenement kleinschalig te houden. Volgens het bestuur zijn er al genoeg grote...