Kulinaire: Sapvasten

19 maart 2021

Aangezien ik weer iets op papier mag zetten, wil ik het dit keer hebben over een thema dat ook in restaurants – ik zou bijna zeggen: uiteraard in restaurants – steeds vaker terugkeert. Dan heb ik het over gezondheid en gezond eten.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Er was een tijd dat het veel en vol moest zijn, maar in de loop der jaren is het eten dat in veel restaurantkeukens wordt bereid steeds lichter verteerbaar geworden. Ingrediënten als room en boter worden minder gebruik; puurheid is bij ieder gerecht nu een belangrijke pijler.

Ja, voor mij persoonlijk ook. Dat vertaalde zich deze week zelfs in – of het een bestaand woord is weet ik niet, maar goed – sapvasten. Ja, beste lezer, daar kijk je van op. Geen maaltijden, alleen maar biologische sapjes. En ik moet zeggen, door niet te eten worden je smaakpapillen een stuk scherper, leken mijn geur- en smaakvermogen een stuk verbeterd. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben blij dat ik sinds vandaag weer een normale maaltijd mag nuttigen.

Nu is gezondheid altijd een belangrijk aandachtspunt en krijgt het die aandacht zoals gezegd ook steeds vaker. Zeker met het oog op de huidige situatie, waarvan inmiddels duidelijk is dat het opbouwen van voldoende weerstand van wezenlijk belang is. Dus ook in het restaurant vinden we puurheid belangrijk, koken we met minder vet en zout dan voorheen en hebben we in de loop der jaren leren koken met kruiden en specerijen.

Met dat gegeven in het achterhoofd lijkt het me dat restaurants misschien wel onderdeel van de oplossing voor de huidige problematiek kunnen zijn. Want als we nu vooral met weerstandverhogende ingrediënten gaan werken, dragen we bij aan een betere gezondheid en, zoals de naam al zegt, meer weerstand. We maken dus op onze eigen wijze een medicijn, of in ieder geval preventiemiddel, zonder bijwerkingen en zeker lekker. Waarmee we onze deuren weer kunnen openen. Toch?

Ik ben benieuwd wat onze minister-president en zijn gevolg en adviseurs er van vinden. Die moeten toch denken: alle kleine beetjes baten. Natuurlijk gaan we voorzichtig te werk, maken we er niet meteen een dolle boel van. Maar stel je eens voor, weer lekker uit eten en dan ook nog gezond. Ik voel volop inspiratie voor nieuwe gerechten opkomen. Denk dat ik maar eens naar het torentje ga bellen. Campagne hoeft onze demissionaire premier niet meer te voeren, dus wellicht biedt hij mij een luisterend oor. Zou niet slecht zijn, want ook al is het misschien nodig, het maanden en maanden op slot houden van de maatschappij, dat is niet heel gezond.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad