Kulinaire: Smakeloze beterweter

26 juni 2020

Zo, hij zit er alweer bijna op, de eerste maand na wat ik al meer dan eens horecabevrijdingsdag heb genoemd. Wat voelde dat lekker, een paar weken geleden, om weer aan de slag te kunnen gaan. Om weer te doen wat we leuk vinden: mensen laten genieten van lekkere gerechten.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Ik heb de afgelopen maand dan ook als bijzonder positief ervaren. De gasten zijn blij dat ze er weer op uit kunnen trekken en wij zijn blij dat we ons werk weer kunnen doen. Het overigens ook een maand waarin we aanpassingen moesten doen wat onze manier van werken betreft, u weet wel, vanwege de huidige situatie. En dan kun je het nog zo goed van te voren hebben bedacht, op een aantal momenten bleek dat wat in theorie werkbaar is, in de praktijk toch wat anders uitpakt.

Maar goed, dat prikkelt het creatief denken en ondernemen. Ondernemen is in mijn ogen een product bereiden en vervolgens presenteren volgens de regels die de wet voorschrijft. En dat laatste is nu even net wat anders dan voorheen.

Overigens had ik ook een opvallende negatieve ervaring, een die ik al eerder had. En die opnieuw meneer Simoen betrof. U weet wel, de recensent van De Limburger, die zijn voorliefde voor alles wat speelt in het zuiden van onze provincie laat blijken door wat in Venlo en Noord-Limburg speelt negatief op de kaart te zetten.

Zo ook deze week, toen hij weer eens in Venlo opdook. Weet niet hoe goed hij zelf in de keuken is, maar als het meneer niet aanstaat, kamt hij het af. Allereerst, of het hem nu bevalt of niet, wat hij op dat moment tot zich neemt is een momentopname. Daarnaast is het zijn smaak en niet die van een ander en wie zegt me dat hij een goede smaak heeft. Dus vind ik het nogal treurig, zeker nu de horeca het al zwaar genoeg heeft, dat hij blijkbaar geen moeite heeft ongezouten zijn mening te geven, een mening met een toch wat negatieve teneur. Jammer.

Laat ik het in deze column even opnemen voor het betreffende restaurant. Waar de kok volgens meneer Simoen de dag dat hij er was, het moment dat hij er was, ogenschijnlijk wat moeite had met asperges koken. Heb ik, en ik denk dat ik dat best kan beoordelen, al die keren dat ik er tot nu toe heb gegeten nooit iets van gemerkt. De chef heeft, zo is mijn ervaring, nog nooit steken laten vallen. Ik eet er altijd heel lekker en met mij vele anderen.

Bovendien, wat dit restaurant extra speciaal voor me maakt is dat ze mij vanaf dag 1 altijd hebben gesteund toen ik Chez Philippe overnam. Zoals die keer dat mijn keuken dicht moest vanwege een brand en ik kosteloos gebruik mocht maken van hun restaurant.

Nee, dat heeft niets met de smaak van asperges te maken, daarover mag iedereen zelf oordelen. Wat mij betreft staat dit restaurant in mijn top 3 van plekken waar ik naartoe ga om lekker te genieten tijdens mijn vrije dagen. Ongedwongen lekker, goede bediening en een prima prijs-kwaliteit. Wat meneer Simoen er van vindt, is voor mij dus niet zo relevant. Doet er niet toe, zou ik zeggen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad