Kulinaire: Straks

31 juli 2020 | Leestijd: 2 minuten

Hij ligt alweer een paar weken achter ons, het einde van de lockdown. De meeste (horeca)ondernemers hadden er zin in, zo las en hoorde ik. Vol enthousiasme maakten ze hun zaak/winkel/terras in orde.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

Zelf was ik in eerste instantie niet zo enthousiast en iets terughoudend – nu zullen er vast lezers en lezeressen zijn die vinden dat ik nooit enthousiast ben, maar dat terzijde. In dit specifieke geval werd mijn enthousiasme gedempt door de maatregelen. Nee, daar ga ik hier verder niet over doorzeuren; iedereen weet inmiddels welke maatregelen we allemaal moeten naleven.

Dat naleven gaat echter niet altijd even goed, makkelijk of soms helemaal niet. Ja, ook in onze zaak is het soms lastig, maar we doen ons best. En dat ‘ons best doen’ gaat ons best goed af, al zeg ik het zelf. Het betekent wel dat we, ondanks het mooie weer en ons gezellig terras, toch een stukje omzet moeten inleveren. Dat is nu nog te overzien mede door het goede weer dat we al die weken hebben gehad en dat hopelijk tot de kerst aanhoudt.

Helaas zie ik, en hoor ik ook, dat er zaken zijn waar ze de regels aan hun laars lappen en alles bomvol stouwen – ik bedoel dan de droge horeca. Dat vind ik nogal respectloos richting collega-ondernemers en gasten die liever wel op gepaste afstand een avondje willen genieten.

De kroeg is weer een ander verhaal. Daar is dat allemaal gewoon niet te doen. Eerlijk is eerlijk, ik ben ook alweer een biertje, of twee, gaan drinken (nee, dat kan helaas niet meer bij de Rub) en daar stonden we dan gezellig bij elkaar. Waar dat toe leidt? Geen idee. Voorlopig moeten we ermee dealen en afwachten of het zo door blijft gaan of dat het weer erger wordt.

Dat brengt me bij het ‘straks’. Want hoe gaat het straks, als het weer omslaat, als het kouder en herfstachtig wordt? Hoe gaan we er dan mee om? Hoe gaan we dan toch onze omzet halen? Neem december, altijd een drukke maand in de horeca met eindejaarsborrels, diners, kerstdiners, oudjaarsavond… Hoe gaan we dat doen?

Ik ga ervan uit dat die anderhalve-meter-maatregel dan nog steeds van kracht is. Weet het eigenlijk wel zeker. Dat betekent in ons geval maximaal 20 à 24 gasten waar we er normaal 36 tot 42 kunnen draaien. Moeten we dan lotjes gaan trekken om te bepalen wie er wel of niet mogen komen? Heeft het überhaupt wel zin om open te gaan, met misschien nog meer vragen, nog meer bedenkingen, nog meer hersenspinsels en dus nog meer zoeken naar oplossingen?

Hoewel ik nu in tegenstelling tot enkele weken geleden realistisch enthousiast ben, heb ik helemaal geen zin in straks. Tenzij… nou ja…nee… dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad