Kulinaire: Valse hoop

20 november 2020

Mijn vorige column, het lijkt alweer een hele poos geleden. Er is in die periode veel gebeurd en het klimaat in de horeca is er niet beter op geworden. Grootste probleem momenteel is de onduidelijkheid en valse hoop over wanneer we weer open mogen.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Uit de geluiden die momenteel te horen zijn, maar die niet van de regering komen, klinkt dat de horeca half december weer open mag, met extra versoepelingen rondom de feestdagen. Of het klopt, geen idee. Eerlijk gezegd verwacht ik er helemaal niets van, geen openstelling van de horeca en net zo min een tijdelijke versoepeling van de maatregelen. Het liefste ga ik vandaag weer open, maar het lijkt me verstandiger de deur nog even gesloten te houden dan open te gaan en de deur wéér moeten sluiten.

Veel onduidelijkheid dus, maar ik weet een ding zeker: ik wacht niet langer op halve, halfslachtige opties. Dus hebben we besloten met de feestdagen niet open te gaan, of het nu wel mag of niet. Wij kiezen voor het alternatief om menu’s te maken waar de mensen thuis van kunnen genieten, zoals we dat al een tijdje doen.

Ik spreek veel collega’s en zij denken er hetzelfde over. Laten we eerlijk zijn, het is toch ook geen gezellig kerstdiner als je al om 10 uur ’s avond moet sluiten of na 8 uur geen alcohol meer mag schenken. Een kerstdiner en alles rondom de kerst hoort sfeervol en ontspannen te zijn.

Wat me nog het meest stoort aan al die geluiden dat er versoepelingen komen, is dat het even met de feestdagen kan, om erna, ondanks alle verwachtingen, in het nieuwe jaar de deuren weer te sluiten. De overheid heeft momenteel geen duidelijk plan waar we ons als horeca-ondernemers op kunnen instellen. Ik heb een beetje het idee dat ze het in Den Haag ook niet meer weten en dat begrijp ik nog ook. Dus als je het mij vraagt: al is de keuze niet leuk, maak hem gewoon, dan weten we met z’n allen waar we aan toe zijn, wat de uitkomst ook is.

Door de huidige onduidelijkheid ontstaat oneerlijkheid waardoor de mensen verder van elkaar komen te staan. Dat is denk ik een veel gevaarlijkere ontwikkeling dan het coronavirus. Dus hopelijk komen we met de feestdagen wat nader tot elkaar bij een knetterend haardvuur, bij de warme lampjes van de kerstboom, met een goed glas wijn en een lekker afhaalmenu. Of toch uit eten in een restaurant dat uiteindelijk open mag en gaat?

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad