Kulinaire: Vaste-Love – vastelaovesbik

12 februari 2021

Het wiebelt, het kriebelt en nee, dan heb ik het niet over de Elfstedentocht. Ik heb het uiteraard over de vastelaovend. Normaal gesproken, en dan spreek ik denk ik niet eens alleen voor mezelf maar voor iedereen die de vastelaovend een warm hart toe draagt, begint het nu toch echt te kriebelen.

Tekst: Pieter Steenkist (Brasserie Sur Place) | Foto: Leon Vrijdag

De vrijdag voor vastelaovend, dan begint het echt, tenminste hier in Venlo. Dat betekent voor vrijdag de boodschappen in huis halen. Zorgen dat je de ‘vastelaovesbik’ in huis hebt of hebt klaargemaakt. Want dat hoort er voor veel mensen als vanzelfsprekend bij, dat typische eten dat je met de vastelaovend in huis haalt en of klaarmaakt.

Maar wat is dat dan precies? Balkenbrij, boeremoos of de goulashsoep van mooder Cornet? Of toch gewoon een frietje met saté of een broodje curryworst? Misschien wel hieringslaai, of is dat vooral om de kater weg te werken? Spek met eieren schijnt het ook goed te doen, vooral als het om een goede bodem gaat.

Dan is er ook nog het eten wat de vierders zelf meenemen, vooral op dinsdag tijdens de boerebroelof. Veel mensen weten meteen waar ik het over heb. De zakjes met kaasblokjes, boeremetworst, leverworst en koude gehaktballetjes zijn meer regel dan uitzondering. Wat ook lekker blijft is natuurlijk het onvervalste zakje chips(en niet alleen voor de kinderen, hoor).

Daarnaast wordt er overigens stiekem ook veel ‘uit gegeten’ tijdens de vastelaovend. Toch even dat momentje van rust, even zitten en met familie, vrienden of bekenden. Lekker genieten en het vooral gezellig hebben. Ik heb het dan natuurlijk niet over een exclusief 4- of 5-gangen-menu, hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die zich op die manier laten verwennen, maar dat zijn niet de doorgewinterde ‘vierders’. Maar over een bord boeremoos met wors, saté met friet, schnitzel en de kalfslever.

Misschien vergeet ik nog een paar typische vastelaoves-gerechten. Dat komt waarschijnlijk omdat ik er zelf nooit zo mee bezig ben met die dagen. Helaas hoeven we ons er dit jaar sowieso niet druk om te maken, al kun je gelukkig wel bij de diverse eetzaken je eten bestellen en het thuis toch een beetje feestelijk te maken.

Niet alleen wat vastelaovend betreft, maar zondag is het ook nog eens Valentijnsdag. Ook zo’n dag dat het in de droge horeca druk is, vooral met stelletjes. Misschien zorgt dat nu voor wat extra drukte voor de horecabedrijven die een Valentijnsmenu, borrelbox of liefdesbrunch aanbieden. Ik zou zeggen maak er maar het beste van en geniet er evengoed een beetje van….

Vaste-Love saame!

P.S. Mocht ik toch nog onvervalste Vastelaoves-bik vergeten zijn, dan hoor ik dat graag.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad