Kulinaire: vegetarisch… ook gewoon lekker

17 juli 2020 | Leestijd: 2 minuten

Waar ga ik het deze keer eens over hebben, dacht ik toen ik aan mijn column begon. Al vlug schoot er een gedachte door mijn hoofd: laat ik eens schrijven over het beeld dat ik van de Venlose restaurantgast heb. Wat mij bijvoorbeeld opvalt, is dat er steeds meer jongeren uit eten verkiezen boven het stappen. Zeker nu het naar de kroeg gaan niet het naar de kroeg gaan van vier maanden geleden is.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Een andere leuke ontwikkeling die ik bespeur is dat gasten de delicatessen van deze wereld meer en meer gaan waarderen. Denk aan zwezerik, kreeft of coquilles. En wat te denken van vegetarische gerechten. Ook die zijn aan een opmars bezig. Betekent dit dat steeds meer mensen vegetariër worden? Zou kunnen. Maar het zou ook zo maar kunnen dat die mensen beseffen dat vegetarisch eten ook gewoon lekker kan zijn. Dat je zonder meer kunt genieten van gerechten zonder vlees of vis. Dat ze niet per se vegetariër zijn, maar wel wat bewuster met eten omgaan.

Een teken dat we op de goede weg zijn, vind ik. De wereld verandert en het eetpatroon van de gast ook. Dat betekent voor mijn collega’s en voor mij nieuwe uitdagingen. Prima. We moeten op zoek naar nieuwe delicatessen om het voor de gast vanzelfsprekend te maken dat hij of zij zo nu en dan voor een vegetarisch gerecht kiest. Zoals gezegd, omdat het gewoon lekker is. Zoals vroeger de salade met geitenkaas of de gefrituurde brie op het menu stond, daar serveert men nu bijvoorbeeld een salade van couscous met gefermenteerde groenten en diverse crèmes van groenten. Waar eens vooral de kok op zoek ging naar nieuwe smaken, doet de gast daar tegenwoordig vrolijk aan mee.

Want een andere trend is dat mensen minder vasthouden aan hun een of twee vaste restaurants. Ze hoppen nu van hier naar daar. Binnen Venlo, in de regio en zelfs richting buitenland. Wie een paar daagjes naar een ander land gaat, wil zich ook daar culinair laten verwennen. Het gebeurt dus vrijwel dagelijks dat ik van gasten over gerechten hoor die ze tijdens hun vakantie of reisje hebben gegeten en hoe lekker die wel niet waren. Dat maakt me nieuwsgierig. Ben ik in de gelegenheid, dan wil ik dat gerecht ook graag ter plekke proeven. Of ik ga er zelf mee aan de slag.

Dit jaar zal de invloed uit het buitenland wat minder zijn. Veel mensen geven er de voorkeur aan deze zomer even niet op reis, op vakantie te gaan. Geen probleem; dan concentreren we ons gewoon op al het moois wat ons eigen land te bieden heeft. Want ik ben van mening dat multicultiland Nederland een voldoende breed en gevarieerd aanbod aan gerechten heeft om een hele zomer lang van te kunnen genieten. Zeker als er zo nu en dan ook een vegetarisch vorkje wordt geprikt.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad