Kulinaire: Volop genieten en een vleugje ergernis

19 juni 2020 | Leestijd: 2 minuten

Van de week gelukkig weer buiten de deur kunnen eten in Venlo – uit eten, het kan weer. Aan inspiratie geen gebrek. Lekker, bij de Maas, heerlijk genieten van het zonnetje. Net als alle andere gasten netjes gereserveerd. Dan nog even voor een drankje de stad in. Toegang geweigerd, het maximale aantal klanten was helaas bereikt. Prima, stukje verderop dan maar. Gelukkig, wel plaats op het terras.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Jammer is wel dat het persoonlijke dat zo kenmerkend is voor de horeca een beetje verdwenen is door die anderhalve-meter-regel. Je ziet dat onder meer aan de gastheren en –dames die toch enigszins onwennig overkomen. Verder, zo heb ik gemerkt, worden de regels over het algemeen prima nageleefd. Overal door de stad zie ik gelletjes, zeepjes en noem maar op klaar liggen voor de gasten.

Toch is er een keerzijde, een kleine ergernis. Zo hoor ik her en der soms ook de wat minder mooie reacties van ondernemers die klagen over collega’s. Zelf heb ik het inmiddels eveneens geconstateerd en ja, de klagers hebben gelijk. Bij een aantal zaken in de Venlose binnenstad worden de regels, de voorschriften zoals ze er nu eenmaal liggen, overtreden. Dit tot ergernis van mede-ondernemers en klanten.

Meest storende is dat men zich bij sommige zaken gewoonweg niet aan het maximale aantal bezoekende personen houdt. Waarbij het naleven van de anderhalve meter ruimte tussen personen die niet uit één huishouden komen ver te zoeken is. Rijst de vraag of de ondernemer die dat ziet gebeuren meteen politieagent moet spelen. Dat ook weer niet, maar het helemaal op z’n beloop laten… En die zijn er helaas, horeca-ondernemers die helemaal niets doen. Cafébazen die lak hebben aan de buren en doen waar ze zelf zin in hebben. Zelfs controles helpen niet.

Naai je (‘excusez le mot’) je buurman-ondernemer als je hem of haar op bovenstaande aanspreekt? Ik vind van niet. Het is juist die buurman die jou naait omdat hij of zij weigert zich aan de regels te houden en net te doen of het allemaal onmacht is.

Het zijn gelukkig uitzonderingen, de meeste Venlose horeca-ondernemers houden zich netjes aan de huidige regelgeving – leuk of niet leuk, we moeten het er voorlopig mee doen. Als gast kun je de ondernemer die zich wel aan de spelregels houdt, die oog heeft voor onze gezondheid, belonen door juist daar een hapje te gaan eten of wat drankjes te drinken. In de hoop dat door ons nu aan de regels te houden deze vervelende periode des te sneller achter ons komt te liggen.

 

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Goed nieuws?

Kulinaire: Goed nieuws?

Een beetje vreemde kop boven deze column wellicht, in een tijd dat goed nieuws schaars is. Maar net zoals ik zijn er ongetwijfeld een hoop andere mensen wel eens aan toe, aan goed nieuws. Maar waar moet je dan aan denken als je het over goed nieuws hebt. Dan zul je...