Kulinaire: Waar gaan we naar toe?

7 mei 2021

Bovenstaand vraag ik me steeds vaker af, mede met het oog op de meest recente versoepelingen. Ja, ook afgelopen week vroeg ik me weer af waar we als samenleving momenteel naar op weg zijn.

Tekst: Nicky van den Beuken (Restaurant Chez l’ Hêtre) | Beeld: Peter Janssen

Want laten we eens naar die recente versoepelingen kijken. Ik zie dan vaak dat die tegengesteld zijn aan andere ontwikkelingen. Zo draaien de mensen in de zorg nog steeds overuren, ligt VieCuri (en niet alleen VieCuri) vol en is het aantal besmettingen hoger dan in januari, toen alles nog dicht was. Verder zijn de Duitsers aan de grens enorm streng als het om het binnenlaten van Nederlanders gaat, maar lijkt er andersom losjes met de maatregelen te worden omgesprongen. Met als gevolg dat een massa Duitsers plots onze stad overspoelt.

Begrijp me niet verkeerd, dat het goed is voor de economie, dat Venlo ervan profiteert, geloof ik meteen. Maar zijn we niet een beetje aan het doorslaan? Grote winkelketens mogen open met als gevolg dat er meer mensen op een dag binnen komen dan dagelijks in een gemiddeld restaurant. Let wel, in een gemiddeld restaurant vorig najaar, want toen mochten we nog mensen binnen ontvangen, met alle beperkingen die erbij hoorden.

Maar wat krijgen wij als horeca nu voorgeschoteld? Een open terras terwijl het de afgelopen dagen vooral regende en stormde. Horecagasten moeten dan maar hopen op beter weer en onder de parasol blijven zitten. Op gepaste afstand. Terwijl verderop mensen twee uur hutjemutje in de rij staan wachten bij Primark en vervolgens schouder aan schouder naar binnen schuifelen.

Ja, dat voelt behoorlijk oneerlijk. Los van het terras is de horeca al bijna 11 maanden dicht terwijl we hebben laten zien dat we het ook binnen goed voor elkaar kunnen hebben en bewezen is dat de meeste besmettingen gewoon thuis plaatsvinden. Dat begrijp ik ook nog wel, want ik heb het idee dat de mensen er klaar mee zijn.

De huidige versoepelingen zijn er dus op gericht een verdere stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. Gaat dat op deze manier lukken? Ik betwijfel dat, zeker toen ik zag hoe dicht de mensen afgelopen weekend op elkaar liepen. In mijn achterhoofd spookt dan weer de gedachte: dadelijk zijn we terug bij af. Dus, opnieuw, vraag ik me af wat in Den Haag de achterliggende gedachten bij het huidige beleid zijn. Als ik ze de afgelopen periode al ruziënd voorbij zie komen op tv lijkt het meer op een kleuterschool dan op een professionele overheid. In plaats van focussen op adequate oplossingen lijken ze meer met hun eigen ego bezig.

En ja, dan is het frustrerend wanneer je als ondernemer steeds wordt teruggefloten en alles waar je voor hebt gewerkt langzaam afbrokkelt. Is het pijnlijk te zien hoe je bij collega-ondernemers de moed in de schoenen ziet zakken. Dus, om positief af te ronden, laten we hopen dat we begin juni gewoon als horeca weer binnen mensen mogen ontvangen in plaats van op een regenachtig terras. Of dat in ieder geval de zon volop gaat schijnen want van de huidige toestand worden we met zijn allen niet beter van. En laten we vooral allemaal nog even ons gezond verstand gebruiken zodat we snel weer terug naar normaal kunnen. Daar willen we naar toe en zijn we aan toe.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad