Kulinaire: Wat is er gebeurd met de kerstbrunch?

20 december 2019 | Leestijd: 2 minuten

Uit eten op Eerste Kerstdag, daar was ooit geen sprake van. Dan at je thuis, gezellig met familie. In de loop der jaren is het echter meer en meer een traditie geworden om die eerste dag van de Kerst wel uit te gaan eten. Om vervolgens Tweede Kerstdag de stad in te gaan voor een borreltje en een wandeling na die ‘vermoeiende’ dagen.

Tekst: Alex Khanna (freelance kok) | Beeld: Leon Vrijdag

Dat restaurants tegenwoordig op Eerste Kerstdag al snel de agenda vol hebben staan en dat vroeg reserveren wenselijk is, zal u als consument niet vreemd in de oren klinken. Kleine tip: is dat reserveren voor Eerste Kerstdag niet gelukt, loop dan de dag erna eens een restaurant binnen. Of reserveer voor die dag. Vaak hebben de restaurants dan nog voldoende plaats en serveren ze naast het kerstmenu ook à la carte-gerechten.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er in Venlo bijna geen restaurants meer zijn die een mooie kerstbrunch voorzetten. Is er geen vraag meer naar en gaat deze traditie verloren? Je zou het haast denken, zeker als je weet dat kerstbrunchvoorvechter Van der Valk geen kerstbrunch serveert. Al heeft dit natuurlijk alles te maken met de ingrijpende verbouwing van het hotel waardoor het restaurant tijdelijk is verhuisd. En met Kerst gesloten. Hopelijk staat er volgend jaar met Kerst wel weer een brunch op het programma. Want, zoals gezegd, restaurants met een kerstbrunch zijn momenteel op één hand te tellen. Misschien een idee voor de Venlose restaurateurs die zich willen onderscheiden om eens over na te denken.

Verder zie je de trend dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van restaurantcatering. Complete, uitgebalanceerde menu’s, bereid door professionele koks. Vlak voor kerst af te halen en daardoor niet uren bezig in de keuken. Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden.

Tot slot, als u zelf aan de slag gaat en besluit met Kerst thuis lekker te koken voor familie of vrienden, haal de ingrediënten bij de speciaalzaak om de hoek. Die ondernemers kopen voor de feestdagen de mooiste dingen voor u in en voldoen graag aan al uw wensen. Waarom ik dit schrijf?  Ik zie, zeker rond deze tijd, particulieren met volle boodschappenkarretjes bij de groothandel rondlopen. Boodschappen die ook bij de lokale winkel kunnen worden gedaan. Uw winkelier zal u er het gehele jaar dankbaar voor zijn…

Via deze weg wens ik iedereen hele mooie Kerstdagen en alvast de beste en culinaire wensen voor 2020.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Op de pens’

‘Op de pens’

Column: Jac Buchholz / Beeld: Peter Janssen Wandelend door de Venlose binnenstad kom ik tot mijn verbazing nog met enige regelmaat grote groepen zogenaamde Duitsers tegen. Twaalf, veertien man bij elkaar, vermoedelijk allemaal voorzien van een roze bril of oogkleppen....